Milanoguiden

Milano i Lombardiet

Fakta om Milano

 • 1,4 miljoner invånare.
 • Italiens näst största stad.
 • Första bosättning 600 f.Kr.
 • Centrum för Europas modeindustri.
 • Tunnelbana och spårvagn.
 • 3 flygplatser.
 • Milano är en med sina 1,4 miljoner invånare Italiens nästa största stad. Staden ligger i Lombardiet i norra delen av landet. Vilket är ett av Italiens mest välbeställda landskap. Ett vackert kullandskap omger den dynamiska staden.

  Staden är centrum för den Europas modeindustrin och många världsberömda designers lever och verkar här. Här återfinns också många av de stora modevaruhusen. Staden bjuder på utsökt shopping av märkeskläder såsom Gucci, Dior, Prada och många andra.

  Att se i Milano

  Piazza del Duomo i Milano
  Piazza del Duomo.
  Milano har också mycket fin, gammaldags arkitektur. Här finns vackra byggnader såsom La Scala – operan och den mäktiga Duomo di Milano (katedralen).

  Katedralen byggdes under 500 år och är centralt placerad mitt på Piazza Duomo – torget.

  En annan, närbelägen sevärdhet är Galleria Vittorio Emanuele II, en ”galleria” med en mängd butiker och en mycket sevärd arkitektur, i närheten finns dessutom små mysiga caféer.

  Mode

  Här ligger också trendiga butiker som Zara, Sisley och det enorma shoppingvaruhuset la Rinascenta. Du kan alltså bekanta dig med arkitekturiska mästerverk samtidigt som du utforskar Milanos fantastiska affärsutbud; allting är nämligen väldigt centralt beläget i Milano, trots stadens storlek.

  Tar du dig lite längre norrut från Piazza Duomo så kommer du till den så kallade kvadraten, denna bildas av gatorna Via Della Sniga, Coso Venezia och Via Monozoni. Inom denna kvadrat hittar du allt i mode – och klädväg.

  Fotboll

  Naturligtvis måste vi även nämna fotbollen i Milano. Milano är fotbollens huvudstad i ett fotbollstokigt land. Båda FC Milan och AC Inter är topplag i serie A och klubbarna är alltid omdiskuterade och aktuella. Ett besök på San Siro – stadion kan ge dig ett minne för livet. Varför inte tajma in ett derby mellan Inter och Milan och se Zlatan Ibrahimovic avgöra för sitt Inter?

  Milano är möjligheternas stad, det är intensivt, trendigt och modernt, men samtidigt kan man känna historiens vingslag när man vandrar på Piazzo Duomo och tittar på den imponerande arkitekturen, en bra motvikt till stadens hetsiga kommers.

  När är det bäst att åka till Milano?

  Det beror på hur varmt du vill ha det.