Se svensk tv från Italien

För dig som vill se svensk tv när du befinner sig i Italien så finns det flera olika sätt att gå till väga. Antingen går det att använda en parabolantenn, och en box, och få in svenska tv-kanaler den vägen, eller så finns det ett stort utbud via internet eller WI-FI-anslutningar till digitala plattformar, som datorer, läsplattor eller mobiltelefoner.

När det gäller svensk tv via parabolantenn så går det sedan 30 april 2017 tyvärr inte att se SVT World via parabol, men med Canal Digital (som sänder via satelliterna Thor 5/6/7 0.8°W) går det att se svenska kanaler, men befinner man sig långt söderut, ungefär 30 mil söder Paris, saknas täckning och då försvinner de flesta kanalerna.

Satellitpositioner

Vad avser Viasat så sänder det via Astra 4A (Sirius), med positionen 4.8°E för satelliten. Via denna hemsida går det att se vilka kanaler som sänder via denna satellit: https://www.satbeams.com/channels?norad=32299. Dessutom går det att se svensk tv via satelliten SES 5 (tidigare kallad Astra 4B och Sirius 5). Det bästa är att kontakta dessa satellitsända företags kundtjänster för att få ett närmare besked för vad som gäller deras utbud av svenska tv-kanaler i Italien.

Det är då lättare att se svensk tv via en internet eller en WI-FI-anslutning, som då går att anslutas till olika digitala plattformar. Det förutsätter att du får tillgång till nätet, antingen via en telefon- eller bredbandskabel eller via en trådlös förbindelse, så kallad WI-FI. När du använder en svensk teleoperatör och sedan blir omkopplad till en annan telefonoperatör när du befinner dig i Italien får du betala en roamingavgift. Från den 15 juni 2017 började en ny EU-reglering gälla som gör roaming inom EU och EES enklare och billigare för dig som användare.

Gratis WI-FI-förbindelser

En WI-FI-förbindelse brukar välutrustade hotell kunna erbjuda gratis, eller så går det bra att köpa ett kontantkort från någon telecomoperatör i Italien, till exempel TIM for visitors (Telecom Italia Mobile). Mer information ges via denna hemsida: https://www.tim.it/tim-visitors-en.

Det är dock viktigt att påpeka att trots att det finns internetkaféer och WI-FI-hotspots utspridda runt Italien så finns det inte så många offentliga Internetställen som man kan förvänta sig. Detta beror på de strikta antiterrorlagarna som reglerar telecomsektorn. WI-FI-hotspots kan till exempel endast upprättas med polisens officiella tillstånd. Dessutom måste allmänheten som vill använda Internetkaféer kunna uppvisa ett giltigt ID-kort.

Villkor för att få ett fast mobilnummer

För att få tillgång till ett fast mobilnummer i Italien måste användaren ha ett skattenummer (codice fiscale), samt bevis på att den har en bostad och identifikationshandling. Alla leverantörer erbjuder ett val mellan ett fast, efterbetalt kontrakt (abbonamento) eller ett kontantkort (ricaricabile). Dessa påfyllda kontokort (richariche) finns tillgängliga i stormarknader, tobaksaffärer, barer, bankomater, betalställen för ATMs kollektivtrafik, via telefon och online.

Även telekomföretaget Vodafone erbjuder ett SIM-kort för resenärer i Italien, som det också går att använda för internet. Mer information går att få via denna hemsida: http://www.vodafone.it/portal/Privati/Tariffe-e-Prodotti/Tariffe/Estero/Vodafone-Holiday-English. Ytterligare ett företag som erbjuder ett förbetalat SIM-kort är Wind. Dess hemsida är: https://www.wind.it/privati/

VPN-program för säker förbindelse

En möjlighet är att via ett VPN-program göra så att datorns IP-adress befinner sig i ett annat land, till exempel i Sverige när man själv befinner sig i Italien (med VPN – Virtuellt privat nätverk – går det att skapa en säker förbindelse eller ”tunnel” i ett datanätverk, exempelvis på Internet). Ett av de bästa VPN-programmen, som också finns i ett gratis utförande, är CyberGhost. Mer information om programmet ges på dess hemsida: https://www.cyberghostvpn.com/en_GB/vpn-server.

Två hemsidor som listar ett antal VPN-program som gör det möjligt att se svenska kanaler är: https://www.vpnmentor.com/blog/watch-swedish-tv-outside-sweden/ och http://www.chillglobal.com/channels/country/se .

Ytterligare en hemsida som ger tips om hur svensk tv ska kunna ses i Italien är: https://sesvensktv.com/ .

Ändra datorns DNS

Det går också att ändra datorns DNS (Domän namn systemet/ Domane Name System) och på det sättet få tillgång till nätsända svenska tv-kanaler. Tekniken med SmartDNS är relativt ny och liknar VPN-tekniken, eftersom det tillåter användare att kringgå geografiskt begränsat innehåll online. I synnerhet används SmartDNS-tekniken allmänt för att kringgå regionala begränsningar för streaming av video- och medietjänster.

Information om digitala plattformar som kan användas för att till exempel se svenska kanaler i Italien på detta sätt ges via denna hemsida: http://www.bestsmartdns.net/