Bergamo flygplats

Bergamo internationella flygplats, vars officiella namn är Il Caravaggio International Airport (den kallas också för Milano-Bergamos flygplats) betjänar främst lågpristrafik till Bergamo och dess närområde. År 2016 flög nästan 11,2 miljoner passagerare till och från flygplatsen, en ökning med 7.3 procent jämfört med året innan.

Hyllning till barockmålare

Namnet Il Caravaggio International Airport är en hyllning till den italienske barockmålaren Michelangelo Merisi da Caravaggio (alternativt Amerighi Caravaggio), som föddes 29 september 1571 i Milano och dog 18 juli 1610 i Porto Ercole.

Flygplatsen, som öppnade 1972, är belägen 3.7 kilometer från Bergamo. Lågprisbolaget Ryanair är det överlägset största bolaget som trafikerar flygplatsen. Flest passagerare – 489 080 – reste år 2016 från och till London Stansted Airport. Andra flygbolag som trafikerar flygplatsen är bland andra Pegasus Airlines,Volotea och Wizz Air

Sammantaget är det 14 flygbolag som flyger till och från Il Caravaggio International Airport, Dessutom finns det 14 företag som bedriver säsongsmässiga charterflygningar från och till flygplatsen.

Flygplats Bergamo

Direktflyg till Sverige

Ryanair har också ett direktflyg från Stockholm Skavsta Flygplats – Nyköping till flygplatsen. Bolaget planerar också att från och med den 25 mars ha ett direktflyg mellan Landvetter, Göteborg till Il Caravaggio International Airport.

Förutom passagerartrafik är det en ansenlig mängd gods som flygs från och till Bergamos flygplats. Det är tre godsterminaler som hanterar varor från företagen Sacbo, DHL och UPS.

År 2016 ankom och avreste 79 953 plan till och från Il Caravaggio International Airport. Elva år tidigare var antalet 51 635, vilket innebär en ökning med 54,5 procent under den tidsperioden.

Det finns förbindelser med en rad olika europeiska flygplatser från Milano – Bergamo flygplatsen, bland andra Billund i Danmark, likaledes Kastrup, Köpenhamn och Brüssel.

Biluthyrningsföretag

Ett tiotal biluthyrningsföretag har kontor på flygplatsen, så passagerare som vill fortsätta resan med en bil kan välja att hyra från både internationella och lokala företag. Motorvägen A4, som förbinder Turin och Trieste via Milano och Venedig ansluter till flygplatsen. Det innebär att det är goda förbindelser för att ta sig med ett motorfordon efter att resenären landat och vill resa vidare landsvägen eller är på väg att ta flyget.

Trots att Il Caravaggio International Airport inte är någon speciellt stor flygplats har det ett stort utbud av butiker och restauranger. För närvarande erbjuder 17 restauranger, caféer och vinkrogar besökaren på många typer av smakriktningar och prisnivåer. Det finns också matbutiker specialiserade på italienska delikatesser för resenären att inhandla på flygplatsen under sin resa.

Dessutom inrymmer flygplatsen bankomater och växelkontor, ett litet apotek och ett turistkontor, som kan ge information om närområdet. Det erbjuds även gratis WI-FI. En kyrka är också byggd inne i terminalsområdet.

Över 5 000 bilparkeringar står till förfogande för resenärerna. De är både i parkeringsdäck och i det öppna, för kort- och långtidsparkering.

Passagerare som behöver ta sig mellan Il Caravaggio International Airport, Milano Malpensa och Milano Linate – avståndet är dryg 90 kilometer, respektive 39.5 kilometer – så går det att via denna hemsida få information om bästa sättet att ta sig mellan dessa flygplatser: https://www.rome2rio.com/s/Milan-Linate-Airport-LIN/Il-Caravaggio-Bergamo.

Biluthyrningsföretag Bergamo

Speciell service till funktionshindrade

Speciell service ges till personer med funktionshinder på Il Caravaggio International Airport. Det är möjligt att få hjälp vid utcheckningskontoret för långtidsparkeringsområdet vid ingången till passagerarterminalen (i början av passagerarvägen anpassad för synskadade) och vid informationsplatsen i terminalen. Den engagerade personalen tar hand om passageraren och följer med honom / henne under incheckningen, genom säkerhetskontrollen och – efter att vid behov ha stannat i salongen ”sala Amica” – till gaten.

Dessutom är flygplatsen utrustad med rullstolar och lyftutrustning (ambulifts) som gör att passagerare med funktionshinder kan stiga ombord på flygplanen med optimal komfort. Det har också blivit lättare att nå flygplatsen genom trottoarer som är försedda med nedsänkta ramper och speciella vägar anpassade för synskadade. Utöver detta finns inne i flygplatsterminalen anpassade vägar för synskadade samt hissar och toaletter som är speciellt utrustade för personer med besvär att gå.

VIP-kort

Via Il Caravaggio International Airport hemsida: http://www.milanbergamoairport.it kan du som resenär få mer information om flygplatsen. Resenär kan även köpa ett VIP-kort via denna hemsida: http://www.fastandvip.it/vip-card/index_en.php. Via detta kort kan du som resenär få ett stort utbud av exklusiva förmåner, exempelvis obegränsad användning av VIP Loungen och tillgång till snabbspåret vid säkerhetskontrollen, en speciell incheckningsdisk, TV med SKY-internetanslutning och WI-FI-service. Utöver det får du som resenär tillgång till fördelaktiga rabatter i de butiker som ingår i VIP-kortet och rabatter på reseförsäkringen.