Florens

Florens är regionhuvudstad i drömlika Toscana i Italien och ligger på en slätt strax intill bergskedjan Apenninerna. Det är en vacker stad året om, men den sägs göra sig absolut bäst under senvåren samt på hösten. Centralt för Florens är floden Arno som rinner genom staden, utom på sommaren då den torkar igen. När den är vattenfylld har det dock hänt att den svämmat över och stadsborna har då varit tvungna att ta sig fram med båt på gatorna i närheten. Över Arno går sammanlagt sex broar. Den äldsta heter Ponte Vecchio och kantas av guldsmedsstånd, vilket blivit ett kännetecken för bron.

I Florens bor 350.000 människor på en 102 kvadratkilometer stor yta, vilket ger en befolkningstäthet på lite drygt 3400 invånare per kvadratkilometer. Som stad är Florens en kulturupplevelse, kanske främst för arkitektur- och konstintresserade, för här finner du ett stort utbud av magnifika konstverk, intressanta platser och historiska byggnader. Ståtligast är domkyrkan Santa Maria del Fiore. Florens har även varit hem för många av de riktigt stora konstnärerna, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Dante, Donatello och Ghiberti för att nämna några. I stadens museum, Uffizierna, Italiens svar på Louvren i Paris, kan du ta en närmare titt på dessa konstgeniers verk.

Stadens historia

Florens omnämndes av romerska krigsveteraner redan år 59 f.Kr. De upptäckte att Florentia, som de kallade staden, hade bördig jord och beslutade att bygga upp en stad helt i likhet med ett militärläger där. Ett utseende som lever kvar i staden än idag. Kejsare Diocletianus lät sedan Florentia bli huvudstad för Tuscias (Toscana). Den första katedralen Santa Refarata byggdes i takt med att kristendomen bredde ut sig på 200-talet. Utvecklingen tog sedan en rejäl fart och handeln med andra städer blev ett faktum. Redan på medeltiden var staden ett betydande konstcentrum och blev under renässansen även betydande för vetenskap och arkitektur. Under åren 1865-1871 var Florens huvudstad i det enade Italien, under styre av Viktor Emanuel II. Idag har staden vuxit till att bli ett av världens mest eftertraktade turistmål och ett smultronställe för konstskapare.

Sevärdheter

Det finns som vi nämnde tidigare en hel del att se i Florens, fantastiska kyrkor, museer och palats, shoppingstråk och vackra piazzor med mysiga uteserveringar. Nedan följer tre av sevärdheternas ”måsten” som du inte bör missa under ditt besök i konststaden.

Domkyrkan Santa Maria del Fiore
Med statyer och mängder av lustiga och annorlunda detaljer i trekantig, cirkulär och rektangulär form är denna fulsnygga kyrkbyggnad en fröjd för ögat. Santa Maria del Fiore är definitivt värd en lång upptäcktsrunda både på utsida och insida samt i dopkapellet, uppe i kupolen och även i domkyrkomuseet.

Bargellopalatset
Bargello är en av Florens äldsta byggnader med ursprung från 1255. I likhet med Palazza Vecchio har Bargello fungerat som hemvist för en rad olika yrkeskategorier. Till en början var det plats för regeringen men under 1500-talet flyttade polischefen in och efter det har det även varit ett fängelse. Fram till 1700-talets slut ägde en del avrättningar rum här. Bargello är sedermera restaurerad och utgör idag ett museum med en mängd berömda skulpturer, bland andra bronsskulpturen David av Donatello.

Palatset Palazzo Vecchio
På Piazza Signoria hittar du detta 700-åriga fästningslika palats i mörk sten som bland annat bebotts av den medeltida bankirfamiljen Medici och av Florens stadsfullmäktige. Palatset har även varit huvudbyggnad för regeringen och parlamentet. Museet Loggia della Signoria är också beläget här.