Hyrbil i Milano

Om du som resenär planerar en resa till Milano och vill hyra en bil innan avresan till staden, så finns det en hel del hemsidor på svenska som har en söktjänst för detta. Det gäller till exempel reseguiden.se, biluthyrning.nu, rentalcars.com, hyrabilitalien.se och autoeurope.se.

Dessutom tillhandahåller varje enskild uthyrningsfirma sökfunktioner på sina egna hemsidor, till exempel avis.se, europcar.se och hertz.se.

flygplatsen Malpensa, belägen drygt 50 kilometer från centrala Milano, finns uthyrningsfirmornas kunddiskar i både terminal 1 och terminal 2.

Passagerare som anländer till Milano Malpensas flygplats för en affärsresa eller för en semester kan använda denna kundservice som hyrbilsföretagen tillhandahåller för att på ett bekvämt sätt köra till de välkända sevärdheterna i staden och dess omgivningar.

För den som flyger till Milano Linates flygplats, belägen 7 kilometer öster om centrala Milano, och som vill boka en bil på platsen, är ett flertal biluthyrningsfirmor tillgängliga vid terminalen. Det gäller till exempel Sicily By Car – AutoEuropa, Goldcar och Thrifty.

Anländer du med tåg eller med buss till centralstationen i Milano – Milano Centrale – är det också möjligt att hyra bilen direkt vid ankomsten av ett flertal biluthyrningsfirmor. Bland de biluthyrningsbolag som finns på platsen ingår Sixt, Herz, som dock är belägen 750 meter ifrån stationen vid vägen Via Alfredo Cappellini och Avis Budget, vars kontor är beläget vid Galleria Carrozze vid centralstationen.

Detsamma gäller till exempel för Milan Porta Garibaldi, som är huvudstationen för stadens pendeltågstrafik. Viktigt att tänka på är att det kan vara krångligt att köra en bil i den täta trafik som finns i området, men det inte oöverstigligt. Det rekommenderas att du tittar på de lokala trafikreglerna eftersom de kan variera med vad du är van vid hemifrån Sverige. Tänk på att i rusningstid kan trafiken vara ganska tät och det kan ta längre tid innan du når ditt resmål.

Även för dig som planerar att besöka fotbollsarenan San Siro (Stadio Giuseppe Meazza), men som vill ha möjlighet att använda en bil för att se omgivningarna går det bra att hyra en bil på platsen. Biluthyrningsbolaget Sixt har ett kontor vid Gamma Garage, belägen vid Via Francesco Primaticcio, Dessutom finns det möjlighet att hyra bil, antingen via företaget Morini Point – Milano – San Siro, beläget vid Via Chinotto, eller via Herz, som har ett kontor vid Via Monte Bianco, som båda är belägna ett par kvarter ifrån stadion.

För dig som hyr en bil och ska köra i centrala Milano (Area C) så debiteras en trängselskatt på vardagar mellan klockan 07:30 – 19:30. Några tips på vad man bör tänka på vid bilkörning i Milano och Italien är följande: Vid fart på motorvägen är den vänstra filen är endast för omkörning.

Håll avstånd till andra på vägen och använd blinkers för att visa vart du tänker köra.

En del motorvägar har vägtull och dessutom kan det vara bra att veta att en del städer inte får trafikeras under vissa tider av dygnet

När det gäller att parkera i Milano kan det stöta på del problem. I många reseguider rekommenderas turister att inte köra bil inne i staden. Men om du bestämmer dig för att köra med bil kan det vara det bästa alternativet att du nyttjar parkeringsgarage när du vill parkera. Kostnaden brukar ligga runt 5 euro per timme och kan betalas kontant.

Om du hellre parkerar på gatan så är det viktigt att du kontrollerar noga var du ställer bilen eftersom parkeringsböterna är rätt höga. Det kan vara bättre att parkera hyrbilen utanför stadskärnan och ta kollektivtrafik istället Här är ett par förslag på parkeringshus som är belägna nära ett par viktiga ställen i staden:

Garage Velasca (nära Milanos centralstation), Via Pantano 4, Traversi (nära San Babila)
Via Baguetta 2, Diaz (nära Duomo) Piazza Armando Diaz.

Viktigt också att veta är att det i de flesta provinser i Italien är lag på att ha vinterdäck eller ett par snökedjor i bilen om hyrperioden är från den 15 November till och med den 15 April.

För en sammanfattning av dessa regler, besök www.poliziadistato.it. I överensstämmelse med dessa föreskrifterna, på de platser som omfattas av detta krav, är fordon utrustade med snökedjor och priset för dem ingår i hyreskostnaderna genom en kostnad för en ”Vinteravgift”.

Om du vid avhämtning av bilen bestämmer dig för att ta med egna snökedjor eller inte avser att köra på vägarna som omfattas av detta krav, kan du avböja denna utrustning genom att skriva under ett avtal där detta framgår. Ändringen kommer då att framgå i hyreskontraktet för bilen.

Det rekommenderas att du kontrollerar innan du hyr en bil i övriga regioner om din resa innefattar någon av de vägar som omfattas av detta krav och då också, om det är nödvändigt, fordrar att snökedjorna är utrustade på bilen.