Gelato framför Duomo-di-Milano

Milano är ett av Europas mest sevärda städer med livliga barer, vackra monument och mysiga cafeer. Oavsett vart du är ifrån har Milano något som passar alla intressen. Innan du reser dit är det dock några saker du bör känna till för att göra din resa så smidig som möjligt.

Milano tillhör en av Italiens dyraste städer

På grund av att Milano klassas som en av Italiens rikaste städer och har ett stort import- och exportcentrum, så speglas även priserna av det. Det gör att Milano kan bli väldigt dyrt att semestra i som turist. Det viktigaste du behöver göra innan du besöker Milano är att kolla upp vad allting kostar och budgeterar så att du vet att du har råd att besöka staden. Det är även bra att kolla upp restauranger innan du reserverar bord, eftersom att det är bra att veta hur dyr maten är innan du kommer dit.

Du behöver boka biljetter till flera sevärdheter i förväg

Milano består av flera vackra monument och de flesta av dessa är gratis att beskåda. Men det finns också några sevärdheter i Milano som du både måste betala för att se och behöver boka i god tid för att dessa är så populära. Två exempel på det är taket på Duomo di Milano och målningen ‘Nattvarden’ av Leonardo da Vinci som befinner sig inne i Santa Maria delle Grazie.

Duomo di Milano är en katedral där den Romersk-katolska ärkebiskopen har sitt högsäte. Vill du bara beskåda byggnaden behöver du självklart inte betala något och vissa delar av katedralen är även öppna för allmänheten mellan vissa tider. Om du däremot vill besöka taket och terrassen (vilket det dessutom finns guidade turer för), St. Charles krypta eller museumet behöver du köpa en biljett.

Speciellt biljetterna till taket säljer slut väldigt snabbt eftersom att många vill få chansen att beskåda solnedgången därifrån. Vill du få tag på biljetter, behöver du därför vara ute i god tid. Samma gäller ‘Nattvarden’ som finns inne i Santa Maria delle Grazie och du behöver köpa biljetter i god tid för att få möjlighet att beskåda tavlan.

Milano är aperitifens födelsestad!

En aperitif är en drink som vanligen avnjuts före middagen som en aptitretare och för att göra måltiden godare. I Milano, där fenomenet uppkom och spreds, ingår även traditionellt en buffe med både kalla och varma rätter. Vissa barer erbjuder dessutom buffen gratis om du beställer en drink, men då är det vanligare att bara kalla rätter finns att välja på. Speciellt Navigli-området, med dess många kanaler, är en vacker plats att njuta av en aperitif på, inte minst på kvällen då solnedgången är som vackrast där.

Innan avresan är det bra att ha skaffat en VPN

Innan du reser till Milano, eller till någon annan stad för den delen, är det bra att skaffa en svensk VPN som har tillgång till svenska servrar. Det finns två stora fördelar med att införskaffa en VPN för Sverige. Först och främst så är du helt skyddad om du exempelvis sätter dig på ett kafé och surfar på det offentliga WiFi:et. På sådana nätverk finns det en stor risk att dina uppgifter kapas eller din enhet blir hackad.

För att motverka sådant är det bra att använda en VPN som döljer dig helt. Eftersom att vissa svenska serier, filmer och webbsidor bara har tillstånd för att visas i Sverige så är det även en bra idé att använda en VPN för att byta din IP-adress. Då kan du istället välja en server i Sverige och på så sätt få tillgång till material som egentligen är geoblockat i Milano. En VPN har därför många fördelar för dig som reser och du är helt skyddad under hela din resa.

Det finns naturligtvis flera saker som är bra att känna till om Milano, så det är viktigt att du gör din egna research innan du reser dit. Men med den här guiden har du förhoppningsvis kommit en bit på vägen i ditt reseplanerande!