Turister i Milano

Milano är en fantastisk stad med rik kultur och historia. Det är ett av Italiens mest attraktiva resmål och har mycket att erbjuda turister av alla sorter. Oavsett om du är ute efter sol och bad eller lockas dit på grund av kulturhistoriskt intresse, kommer du inte åka tillbaka hem besviken. Milano är överlag en trygg och gemytlig stad som årligen tar emot turister från hela världen, men att turista i ett land eller på en plats du aldrig besökt förut innebär alltid viss risk.

Turistbemötandet är alltså någonting stadsborna är vana vid. Men det är fortfarande viktigt att känna till några vanliga misstag turister begår när de reser till staden för första gången. Felbedömningar och misstag är oundvikliga – de är trots allt en del av livet – men förhoppningsvis kan vi hjälpa dig undvika några av de vanligaste felstegen i följande artikel.

Planering

Att planera i förväg är egentligen inte någonting som är specifikt för Milano, utan det gäller alla sorters resor. Det är såklart inga problem att medvetet åka på resor utan att planera, det kan faktiskt vara ganska roligt och givande, men om du har begränsad tid och vill se några av stadens höjdpunkter, är det viktigt att planera.

I vissa fall måste du till och med boka biljetter långt i förväg, till exempel om du vill se kända konstverk och historiska föremål på nära håll. Det kan krävas att du bokar dina besök flera månader i förväg, så se till att vara ute i god tid.

Klädsel

Det är säkerligen ingen överraskning att Italien är förhållandevist varmt året om, speciellt för oss svenskar som är vana vid ett mildare klimat. Rätt val av kläder är väsentligt för en trevlig vistelse, speciellt om du planerar att göra mycket sightseeing och gå långa sträckor.

Se dessutom till att du klär dig respektfullt och anpassar din klädstil beroende på var du är. Du kanske inte enbart ska tänka på bekvämligheten om du ska till en ikonisk kyrka eller en fin restaurang. En bra tumregel är att ha på sig kläder som täcker ben och axlar vid finare tillställningar.

Bedrägeri och ficktjuvar

Turister och ficktjuvar går hand i hand. Där det finns intet ont anande turister, finns det också ficktjuvar som är villiga att utnyttja deras naivitet. Tyvärr gäller detta även för Milano, som ju är ett av världens mest attraktiva resmål.

Du måste vara vaksam och tänka på dina tillhörigheter. Plånboken är inte rolig att tappa bort när du befinner dig långt hemifrån. Du bör vara speciellt vaksam på tåg och när folk försöker distrahera dig. Se till att lämna passet på hotellet, ha kläder vars fickor har dragkedja och hålla ögonen öppna.

Det finns många andra typer av bedrägerier som hunnit bli väldigt svåra att upptäcka och tekniskt invecklade. För att vara så säker som möjligt att du inte råkar ut för stöld av ägodelar eller personuppgifter rekommenderar vi att ladda ner ett VPN. Du kommer garanterat att använda Wi-Fi någon gång under din resa, vilket är en väldigt vanlig attackvektor när det kommer till dataintrång.

Boende

Området du väljer att bo på kommer kraftigt påverka resan. Det är inte mycket svårare att ta sig runt i Milano än i andra europeiska städer, men att behöva pendla varje dag kan snabbt göra det mindre behagligt.

Självklart är det billigare att bo långt från intressanta turistmål som ofta ligger djupt i stadskärnan, men faktum är att om du ändå måste lägga pengar på att pendla, kanske det är billigare att helt enkelt bo närmare. Om du dessutom har knapert med tid, är det ännu viktigare att du snabbt kan ta dig dit du vill. Ingen vill tillbringa majoriteten av sin semester med att pendla.

Om du vill bo nära Milanos mest kända turistmål som domkyrkan, kommer du behöva betala betydligt mer. Ibland är det faktiskt värt det för att undvika att behöva svettas på pendeln under semestern!

Dricks

Här i Sverige är vi vana vid att inte ge så mycket dricks. Kulturen i Italien är ganska lik, och att ge dricks i Milano är för det mesta inte nödvändigt. Däremot kommer det självklart inte ses ned på om du känner att du vill ge lite extra.

Om du fått en riktigt trevlig upplevelse kan det vara lämpligt med dricks på runt 10 % av den totala notan. Känn dock ingen skam om du inte betalar dricks – Milano är inte USA. På grund av USA:s kulturella inflytande globalt, tror många att dricks alltid är väntat, men om kassan inte räcker till, känn ingen stress.