Hyra hus eller lägenhet i Milano

Om du är intresserad att hyra ett hus eller lägenhet i Milano så finns det åtskilliga nätsidor på vilka det är möjligt att välja bland bostäderna, till exempel Airbnb, holidu.se, spotahome.com, rentingmilan.com, och www.booking.com.

 

Det är huvudsakligen två typer av nätsidor som erbjuder korttidsuthyrning Den ena liknar fastighetsbyråer och erbjuder en komplett mäklarservice. Dessa hanterar utbudet av bostäderna och ordnar med in- och utcheckningen och verkställer betalningarna. Det betyder att den som hyr får en ”kvalitetsgaranti” för servicen och lägenheten.

 

Här är några exempel på hemsidor från dessa företag, med ett flertal lägenheter för uthyrning i Milano (hyresgästen betalar provision till byrån):

 

Halldis.com – lägenheter som hyrs ut utan mellanhänder, för vistelse under en kort till medellång period.

Rentclass.com – företagslägenheter för kort och långtidsuthyrning.

 

Den andra typen är nätsidor för korttidsuthyrningar på vilka hyresvärden direkt kan publicera sin bostad, med bilder och beskrivning av den. Nätsidan marknadsför bara bostäderna. Hyresvärden tar emot bokningen och kundens kontaktuppgifter när hyresgästen betalar avgiften till nätsidan via ett kontokort. Hyresgästen gör upp direkt med ägaren om hyresavtalet, betalningen och in- och utcheckningen.

 

Nedan är några exempel på nätsidor med lägenheter förmedlade direkt från ägarna (hyresgästen betalar bokningsavgiften till nätsidan): ApartmentsApart.com, Only-Apartments.com, Wimdu.com och Airbnb.com

 

Bostad genom fastighetsbyråer

 

Befinner du dig redan i staden och funderar på att hyra ett hus eller lägenhet så finns det flera fastighetsbyråer att vända sig till. De begär oftast ett långtidskontrakt på 4 + 4 år om du är ute efter en lägenhet. Därför är dessa fastighetsbyråer inte lämpliga att vända sig till för den som endast vill hyra under en kortare tid. Tre exempel på fastighetsbyråers nätsidor är property-italy.immobiliare.it, Casa.it och Trovocasa.it.

 

Lägenheter för korttid

Det finns även möjlighet att hyra lägenheter för korttidsboende direkt från italienska hyresvärdar. Det betyder att hyresgästen inte behöver betala fastighetsbyråns provision eller nätsidans bokningsavgift.

Affittasi betyder uthyrning på Italienska

När du befinner dig i Milano kan du bara gå längs gatan i det stadsområdet du vill bo i och hitta många affischer med ”Uthyrning” på byggnadens dörrar och grindar. Tyvärr är de för det mesta bara på italienska. Det italienska ordet för ”uthyrning” är ”affittasi” (”vendesi” betyder ”till salu”). Om det inte finns någon logotyp från en uthyrningsagentur är det det vanligtvis en privat uthyrare och du kan då ringa till telefonnumret som är angivet på affischen.

 

Många italienare kan inte tala så bra engelska. Om du inte befinner dig i Milano och föredrar att leta efter en lägenhet via olika nätsidor, så finns det några lägenheter som bostadsägare i Milano hyr ut själva: Subito.it, Kijiji.it Vivastreet.it och Bakeca.it.

 

Men var försiktig! Om du inte kan se bostaden rekommenderas att du inte gör några inbetalningar i förväg, framförallt om du inte har några recensioner från tidigare hyresgäster. På dessa sidor hyr du en lägenhet direkt av en privat bostadsägare, inte från en professionell uthyrningssida. Lägenheten kan vara ”annorlunda” jämfört med bilderna och jämfört med den plats som anges för bostaden på nätsidan. Bostadsinnehavaren måste alltid ge dig ett hyresavtal, där det också tydligt framgår vad som ingår i hyran.

Var i Milano ska man bo?

Viktigt för den som vill hyra en bostad i Milano är att veta vilken som är den rätta och att bostaden är på det ställe som bäst passar ditt behov. Det som du främst bör överväga är platsen för bostaden, så att den passar för dig om du tänker ha den som ett studentboende, för ditt arbete eller som en semesterbostad.

 

Från Milanos centrum går gatorna i tre huvudcirklar (skapade av gamla romerska murar).

Inne i ringen ”Marche, Abruzzi, Tibaldi, Murillo” betraktas som den bästa platsen, det mest prestigefyllda bostadsområdet och närmare stadskärnan. Det finns många distrikt i Milano, en av de nyaste är Porta Nuova-Garibaldi, och de mest internationella är Brera och Navigli.

 

I Milano finns fyra tunnelbanelinjer, ett stort utbud av spårvagnar och bussar, vilket innebär att du enkelt kan förflytta dig i staden. Så även om bostaden inte är på ”gångavstånd” från den plats du behöver nå varje dag, så är det bra att kontrollera om du kan nå den med kollektivtrafik. Via nätsidan  http://www.atm.it/sv/ kan du se hur kollektivtrafik passar för ditt boende. När du tar kollektivtrafik i Milano, kom ihåg att du måste köpa biljetten innan påstigningen (i kiosker eller i tobaksaffärer).

En annan sak som kan vara bra att tänka på är storleken på bostaden, beroende på hur länge din vistelse kommer att bli i Milano. Ska du stanna 3 – 4 månader kanske det kan vara bra med ett sovrum, och med en bäddsoffa i vardagsrummet för två personer om man vill sova var för sig. Då behövs det kanske inte en lägenhet med två sovrum. Detta beror givetvis också på din budget!

Det totala månatliga priset beror inte på antalet hyresgäster, så om du lyckas dela lägenheten med några vänner blir det billigare.