Milano fotbollslag och biljetter

De två dominerande herrlagen i fotboll i Milano är AC Milan och FC Internazionale Milano (Inter), som båda spelar i Serie A, landets högsta serie. Båda lagen har vunnit UEFA Champions League och det innebär att Milano är den enda staden i Europa som har två klubbar som har vunnit den titeln. AC Milan har för övrigt vunnit titeln UEFA Champions League sju gånger.

AC Milan har vunnit Scudetton, det vill säga Serie A-titeln, 18 gånger, lika många som Inter. Det har vid 16 tillfällen kommit tvåa och under tretton säsonger har det kommit på en tredjeplats. Laget har också varit i Serie A under alla säsonger från år 1929/30, undantaget var i början av 1980-talet då laget spelade två säsonger i Serie B.

Har tagit 18 internationella titlar

AC Milan har tagit 18 internationella titlar och är därmed – tillsammans med argentinska laget Boca Juniors – det lag som vunnit flest av alla klubblag i världen. Klubben vann sju titlar 1988/89, vilket är ett klubbrekord för mest vunna titlar under en säsong.

Klubben bildades 16 december 1899 och fick namnet Milan Cricket and Football Club. Det var engelsmannen Herbert Kilpin som grundade föreningen. Efter att redan januari 1900 ha vunnit den första titel – Medaglia del Rei – vann klubben året efter den italienska ligan för första gången. Det var för övrigt Kilpin som bestämde att färgerna på dräkterna skulle vara rött och svart.

Gre-No-Li

Svenskar som har spelat för klubben är bland andra Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, (kända under förkortningen Gre-No-Li), som tillsammans flyttade till Milan år 1949. De svenska spelarna bidrag till klubbens storhetsperiod under 1950-talet. Nordahl är en av klubbens och Serie A:s främsta målskyttar genom tidarna. I 66 år hade han målrekordet för en säsong i Serie A – 35 mål säsongen 1949/50 trots att man spelade färre matcher än nu för tiden. Rekordet höll sig fram till 2015/2016.

Liedholm var under tre perioder tränare i klubben och vann 1978/1979 ett ligaguld med klubben. På senare år har bland annat Jesper Blomqvist (1996–1997) och Zlatan Ibrahimovic spelat för AC Milan (2010–2012). Ibrahimović vann med sina 28 mål skytteligan för Serie A säsongen 2011/12.

Inter – en klubb för alla

Konkurrenten Inter bildades 1908 efter att några utbrytare lämnat AC Milan då laget beslutat att endast ”renrasiga” italienare skulle få spela i klubben. Inter bildades med idén att alla oavsett ursprung, religion eller ras skulle få delta, och man valde därför namnet Internazionale Milano.

Inter är det enda laget i Italien som alltid har spelat i Serie A. Laget vann det första seriemästerskapet redan år 1910. Det har också tagit titeln Champions League/Europacupen tre gånger, lika många som Uefa Europa League/Uefacupen.

Svenskar som har spelat för klubben är Zlatan Ibrahimovic, åren 2006–2009, Bengt Lindskog (1958–1961), Lennart ”Nacka Skoglund” (1950–1959) och hans son Evert Skoglund (1970–1974).

Il Derby della Madonnina

Ett av Europas mest prestigfyllda fotbollsderby – Il Derby della Madonnina – är när Inter spelar mot AC Milan på Stadio Giuseppe Meazza, också kallad San Siro. Giuseppe Meazza anses vara en av de bästa fotbollsspelarna i Italien någonsin, en del sätter honom också som nummer ett. Han spelade för övrigt för både Inter och AC Milan under sin karriär.

Stadion rymmer drygt 80 000 åskådare och är landets största fotbollsarena. Biljetter till lagets matcher kan köpas via klubbarnas egna hemsidor: inter.it/en/biglietteria och acmilan.com/en/methods-of-sale-info.

Biljetterna säljs både per match och för en säsong i taget. Priset varierat för vilka platser som åskådaren väljer att köpa i stadion.

Förutom via AC Milans hemsida kan åskådaren köpa biljetter på Casa Milans biljettkontor, belägen på Via Aldo Rossi,8 och i Banca Popolare di Milanos alla bankkontor i staden, samt på stadions biljettkontor som endast är öppna under matchdagen.

Behövs ett SiamoNoi-kort

När det gäller Inters biljettförsäljning så är de i princip detsamma som för AC Milans. För att kunna köpa ett säsongskort till Inters hemmamatcher måste man ha ett SiamoNoi-kort, vilket bland annat kan köpas vid Inters kontor i stadion, belägen vid ingången 14. Enligt Inters hemsida är kortet ett krav om du vill anmäla dig till en säsongbiljett. Det är också nödvändigt att komma åt Inters avdelade publiksektor när laget spelar på bortaplan Varje SiamoNoi-kort ska vara kopplat till en användarprofil som fås via Inters hemsida.

Inter har även flera försäljningsställen för biljetter i centrala Milano, till exemel Gattinoni Travel Milano via Manzoni, Mariposa Duomo och Schooner Viaggi, piazza Velasca, 6.