La Scala operan i Milano

LA Scala är den världsberömda operan i Milano. Här har många mästare stått på scen genom åren såsom Luciano Pavarotti, Placido Domingo och José Carréras.
Även om du inte är intresserad av opera så kan La Scala vara värd ett besök. Den pampiga byggnaden stod färdig 1778 efter att dess föregångare Teatro ducalla brunnit ner två år tidigare. Under våren 2008 sätts operor som Tristan och Isolde och Romeo och Julia upp på La Scala. Biljettpriserna varierar beroende på plats, tid och vilken opera det är frågan om. För de dyraste bokningarna rör det sig om uppemot tvåtusen kronor medan man kan få se en billig tillställning för bara ett par hundralappar. Det finns många olika sätt att skaffa biljetter till La Scala. Det går att använda sig av Internet, automatisk telefonbokning eller köpa biljetter på informations – och turismbyråer i centrala Milano. Biljetter kan också köpas direkt på La Scala men bara en månad innan föreställningen ges.

Förutom att bevittna opera i absolut världsklass kan man få guidade turer genom La Scalas paviljonger, man kommer så att säga lite backstage på operan och guiderna berättar initierat och kunnigt om operans historia och hur förberedelserna för uppsättningarna går till. Guiderna talar bra engelska om man inte är kunnig i italienska. För en grupp med upp till 25 besökare kostar en guidning 120 euro. Vill man få en individuell guidning så kostar 5 euro. Guidningarna hålls på tisdagar och torsdagar mellan klockan 9-12.

På operan finns också ett museum med instrument både från antiken, medeltid och nutid. Här finns också många olika kreationer att beskåda, vilka operaskådespelarna har burit genom åren.

Vill man inte lägga pengar på att betala för opera så kan man nöja sig med att beskåda den vackra byggnaden från utsidan. Detta görs bäst när mörkret har fallit. Då tänds en mängd levande ljus runt byggnaden och ljuset från de vackra kristallkronorna inne i operasalarna flödar ut. Det är vackert och hänförande.
Vill man kombinera ett besök på La Scala med boende i närheten så finns det flera förstklassiga hotell alldeles i närheten. Till dem hör Sir Edward Hotell, Fur Seasons Milah och Grand Hotell Et de Milan.