Mat & Dryck

Risotto Milanese med saffran.

Den italienska matkulturen är känd över hela världen och maträtter såsom pizza och pasta är något som verkligen präglar landet. Milano är dock en stad som växlat i mattrender. Som exempel var de först i Italien med att anamma det kinesiska köket. Efter det har trenderna varierat mellan indiskt, afrikanskt, japanskt och mat från mellanöstern.

Idag är de klassiska så kallade ”trattorias” dominerande och särskilt speciellt för Milano är den vegetariska soppan Minestrone Milanese samt den bittra drycken Campari som föddes på 1900-talets början. Salamin Salame di Milano och ostar som MascarponeStracchino och Gorgonzola härstammar också ifrån staden.

I Milano är det vanligt med happy hour från 19-tiden och ett par timmar framåt, drink samt buffé kostar då omkring €5 – €8. Frog Caffé är ett exempel på en sådan restaurang.

Milanesiska maträtter

Risotto Milanese  med saffran.
Risotto Milanese med saffran.

Minestrone Milanese
Vegetarisk soppa med bland annat tomat, morötter, lök, vitlök, bönor, potatis och persilja som är lika god att äta varm som kall. Serveras med en bit bröd.

Risotto Milanese
En klassisk milanesisk rätt med ursprung från 1535. Saffran tillsätts i riset vilket ger rätten en gul färg och en utsökt smak. Ska man laga Risotto Milanese på rätt sätt ska man använda det fina Arborioriset. Tillsätt smör och parmesanost direkt efter riset kokt klart.

Osso Bucco
Kalvläggsgryta i tomatsås och vin med bland annat lök, morötter, vitlök, tomat, basilika och persilja. Serveras med risotto, potatis eller nudlar.

Drycker

Barolo Arione – ett rött kryddigt vin med inslag av körsbär. Serveras bäst till lamm- eller nötkött.
Negroni – en aperitif av Campari bitter, gin, röd Martini och is.
Giorgi Barbera – ett utsökt rödvin från distriktet Oltrepó Pavese.

Tips på restauranger

Da Ilia – en klassisk toskansk trattoria känd för sin hemmagjorda pasta och sitt stora utbud av viner. Ligger på Via Lecco.
El Brelin – ligger vid kanten av kanalen Naviglio och är en romantisk restaurang känsla från tidigt 1900-tal. Menyn erbjuder pasta, gnocchi, risotto, kötträtter, söndagsbrunch med milanesisk äggröra med mera.
Trattoria da Pino – en typisk trattoria belägen på Via Cerva med utsökt mat till ett billigt pris.
La Capanna – serverar mycket god pasta och är ett populärt ställe beläget på Via Donatello.

Den italienska matkulturen är känd över hela världen och maträtter såsom pizza och pasta är något som verkligen präglar landet. Milano är dock en stad som växlat i mattrender. Som exempel var de först i Italien med att anamma det kinesiska köket.

Efter det har trenderna varierat mellan indiskt, afrikanskt, japanskt och mat från mellanöstern.

Idag är de klassiska så kallade ”trattorias” dominerande och särskilt speciellt för Milano är den vegetariska soppan Minestrone Milanese samt den bittra drycken Campari som föddes på 1900-talets början.

Salamin Salame di Milano och ostar som Mascarpone, Stracchino och Gorgonzola härstammar också ifrån staden.