Milano Karta

Tjej med karta över Milano

För att få en överblick över Milano och dess omgivningar så är det inte i första hand till de gamla turistbroschyrerna och kartböckerna som resenärerna vänder sig till. Det finns en uppsjö av interaktiva kartor och guider på nätet, antingen på hemsidor eller i appar.

En bra början för att få en överblick av Milano och dess omgivningar är Google Maps, som visar Milano både i en satellitvy och som karta.

God överblick av Milano

Skaffa god överblick av MilanoEn bra applikation för digitala medier är Milano Offline stadskarta, som går att ladda ner för både Android och Iphone.

Den skapar en karta över Milano baserad på projektet Openstreetmap. Efter att appen installerats behövs ingen internetuppkoppling för att titta på kartan, inte heller för att utföra sökningar.

En annan nyttig app är ATM Milano Officiell App. ATM är det företag som har ansvar för Milanos kollektivtrafik.

Appen kommer inom kort att uppgraderas för att göra det enklare att köpa biljetter och integrera information för enklare, snabbare och en mer hållbar resa runt staden, utifrån kartfunktioner över staden och dess kollektivtrafik.

Den nya versionen av appen kommer att innehålla alla funktioner som behövs när du använder Milanos kollektivtrafiksystem, samt information om biltjänster och cykelturer.

Interaktiv karta

Via nätsidan introducingmilan.com kan du som resenär få en interaktiv karta över några av de mest intressanta sevärdheterna i Milano.

På webbsidans karta kan du ta reda på var de viktigaste sevärdheterna, monumenten, museerna, torgen och kyrkorna är. Genom att klicka på ikonerna framgår vilka sevärdigheterna är och var de finns i staden.

Den resenär som är intresserad att göra vandringsturer i staden är appen Milan Map and Walks användbar. Appen består av 16 expertdesignade självstyrda vandringsturer för att resenären kan utforska Milano till fots i sin egen takt.

För varje promenad ingår en detaljerad vandringskarta samt bilder och bakgrundsinformation för de beskrivna attraktionerna. Appen fungerar offline så det behövs ingen nätverksuppkoppling för att kunna använda appen.

Vandringar i Milano

En liknande app som kan vara bra för resenären i samband med vandringar i Milano, är voicemap.me. För en kostnad av 3,99 US dollar laddas den ner via iTunes App Store eller på Google Play.

Den ger utförliga beskrivningar från Milanos medeltida historia och hur den omvandlades till en modets huvudstad. Resenären får följa med bakom kulisserna till Europas mest stilfulla stad.

Nedan listas flera appar som är användbara för dig som resenär i Milano.

Gratisappen Italy Travel Guide by Triposo featuring Milan: Your one stop shop, visar bland annat var du kan hitta det spännande nattlivet. Platser för restauranger och den aktuella valutakursen är en del av dess funktioner. Du kan även hitta ett hotell i närheten eller kontrollera väderprognosen för veckan.

Matnyttig app

En matnyttig app är Eat Milan: Italian cuisine at your fingertips. Matexperten Elizabeth Minchilli ger tips om var i Milano som du hittar de bästa restaurangerna. Milano är full av mat som får det att vattnas i munnen och det skulle vara synd att missa köket som är en så viktig del av den italienska karaktären.

I hennes app och på hennes blogg (elizabethminchilliinrome.com) ger Elizabeth sina insikter om var man hittar (och smakar!) det mesta av det bästa. Priset för appen är 1.99 US Dollar.

Ytterligare en gratisapp är Ulmon: No internet, no problem. Kartorna i appen är extremt detaljerade och erbjuder information om var du kan äta, dricka, handla, hitta ett hotell och sightseeing. Dessa funktioner är alla tillgängliga offline, så det blir inga dataroamingkostnader.

Gratisappen WeTap: Never be thirsty again visar var stadens nasoni (offentliga dryckesfontäner) är belägna i staden. Milano har hundratals av dessa fontäner. Det är perfekt om du är på resande fot och vill fylla i din vattenflaska.

App för tunnelbanan

Tunnelbanan i MilanoAppen Easy Metro Milano: Public transport är användbar för dig som vill använda tunnelbanan för att ta dig runt Milano.

Appen är gratis, men du kan uppgradera den för 0.99 US Dollar för att få en ”Pro Access”, som erbjuder offline-kartor och detaljerade väganvisningar.

Appen informerar användaren om eventuella strejker, andra händelser eller störningar i tunnelbanetrafiken.

Milan Travel Guide: Milan in your pocket är en app som ger information om geografi, klimat och ekonomi i Milano. Den ger tips om mode- och shopping, hotell, restauranger, nattliv och annat intressant. Appen är gratis men för 3,99 USD får du tillgång till mer detaljerade gatukartor och en tunnelbanekarta helt offline!

Ytterligare en användbar nätsida är oldmapsonline.org.

Den ger dig en möjlighet att via en digitaliserad karta ta del av hur Milano såg ut för två hundra år sedan. Här finns en karta över hela Italien.

Det finns även en funktion som gör att denna gamla karta läggs över dagens Milano, så att betraktaren får en intressant bild hur staden har förändrats under tvåhundra år.


Svartvit karta av Milano