Comosjön

Lago di Como – Comosjön – är Italiens tredje största sjö efter Gardasjön och Maggioresjön, belägen i regionen Lombardiet i norra Italien. Den är 46 kilometer lång och 45 kilometer på sitt bredast ställe. Sjön är  410 meter djup och därmed en av Europas djupaste. Comosjön ligger på ett dagstursavstånd från Milano, drygt 54 kilometers bilväg på Autostrada 36 och E62.

comosjön utsikt
Sjön och dess omgivningar har redan från romarriket varit ett resmål för aristokrater. Dess attraktionskraft bygger på en kombination av frisk luft och vatten, bra klimat och de omgivande bergen.

Staden Colico ligger vid sjöns norra ände och städerna Como och Lecco är belägna i de sydliga delarna av sjön, men i varsin vik. Från Colico går det båttrafik till Como och Lecco. Det finns också tåg- och vägförbindelse till Milano, via Lecco, vid Comosjöns sydöstra strand.

Colico är värd en visit på grund av dess utsikt ner mot sjön. I staden finns även ett historiskt fort från andra världskriget, öppet för besökare en gång i veckan.

Ett ställe längs Comosjön som också drar till sig turister är Varenna, en liten fiskarstad med färgglada hus, belägen vid sjöns mittersta, östra del, 20 kilometer nordväst om Lecco.

För dig som vill bada i det relativt kalla, men uppfriskande vattnet, finns det en sandstrand vid grannstaden Perledo. Vill du prova på det italienska köket finns det ett bra utbud av trevliga restauranger, mysiga butiker och en bedårande utsikt över Comosjöns imponerade berg och kringliggande städer, bl.a. Bellagio och Menaggio. Det är möjligt att ankomma till Varenna både med bil, båt och tåg.

Ett sevärt utflyktsmål utgår från Varennas pir, där färjan lägger till, där den natursköna och romantiska Passeggiata degli Innamorati (de älskandes promenad) går längs kanten av sjön och leder till ortens historiska centrum.

Villa Monastero

Staden kan också stoltsera med den kända villan – Villa Monastero – som ligger vid sjön med en extraordinär utsikt. Villan var ursprungligen ett cistercienserkloster, sannolikt grundad på 1100-talet. År 2005 fick Villa Monastero titeln ”Casa Museo” i Lombardiet och dess fjorton rum är öppen för besökare. Den botaniska trädgården är någonting extra för den som tycker om blomprakt. År 2013 planterades över 1 000 nya arter. Vid varje tid på året kan besökare njuta av en riktig explosion av färger, former och dofter. Villa Monastero är också ett internationellt konferenscenter.

Como

Staden Como är störst av de städer belägna vid Lago di Comos södra ände, med cirka 78 000 invånare, nära gränsen till Schweiz. Det är en utmärkt bas för att utforska omgivningarna och städerna. Staden har även en domkyrka. Med linbanan tar du dig från Como till Brunate halvvägs upp på berget som omger Comosjön. Därifrån har du en vacker utsikt över området – men är du beredd att vandra en bit till San Maurizio blir utsikten än mer hänförande.

comosjön

Bellagio

Staden Bellagio är belägen där sjöns två stora sydliga vikar möts i norr. Stadens enda 5-stjärniga hotell – Grand Hotel Villa Serbelloni – är Bellagios riktmärke. Hotellet har en fantastisk pool, och från terrassen har besökaren utsikt mot sjön. Hotellet har en egen badbrygga och solstolar vid strandkanten.

Griante

Byn Griante är belägen på västra platån vid Comosjön. Denna lilla by är väl värd ett besök på grund av dess spektakulära vyer och de omgivande villorna. Högst upp på en bergssida är byns kyrka belägen. Städerna Bellagio och Varenna ligger tvärs över sjön och är lättillgängliga med färja från byn. Intressanta utflyktsmål i närheten av Griante är bland annat Villa Carlotta, Comos berömda botaniska destination. Den ligger i Tremezzo, en stad strax bredvid Griante. Villa Balbianello ligger bara några kilometer nära Lenno. Golfintresserade kan spela på den vackra Menaggio & Cadenabbia Golf Club som ligger inbäddat i bergen bara några minuter bort.

Menaggio

Den pittoresk staden Menaggio, med sitt antika ursprung, breder ut sig på den västra stranden av Comosjön. Staden är älskad på grund av sin eleganta sjöpromenad och närheten till Bellagio, Varenna och Tremezzina. Övre delen av staden har bibehållit ett medeltida utseende. Det finns ett vandrarhem men det är oftast fullt på helgerna så ha det i åtanke. Dessutom tillåts endast fotgängare i hjärtat av staden, som fylls med kaféer, gelaterias, en minigolfbana och snackbar samt flera restauranger.

Tremezzo

Tremezzo är en av de mest populära turistattraktionerna i Comosjön, belägen mitt emot Bellagio, med en fantastisk utsikt över sjön och bergen Grigne. Den ingår som en del av kommunen Tremezzina. De fantastiska villorna och de stora hotellen som byggdes från 1800 till 1900-talet har gjort Tremezzo till ett internationellt turistmål.

En utflykt som resenären inte får missa är till berget Mount Crocione, på 1 641 meters höjd. Du går upp till berget på en kärrväg till Intignano, och fortsätter därefter på en åsnestig i cirka 3 timmar innan toppen nås.