Vädret i Milano

Tänk dig att du sitter utomhus på Bar Principe vid Piazza Sant’Allessandro i miljonstaden Milano med en Caffe latte. Du njuter av den gassande julisolen från en nästan klarblå himmel. Temperaturen har passerat 30 graderssträcket. Plötsligt hörs det ett dovt muller från fjärran och mörka moln börjar snart skymma solen. En blixt lyser upp skyn och inom kort är det som himlen öppnat sig och regn, blandat med hagel, får dig och övriga gästerna att så fort som möjligt söka skydd inne i baren. Inte många minuter därefter skingras de mörka molnen och solen börjar åter att gassa på gästerna som återvänder till caféborden. För invånarna i staden är detta inget speciellt eftersom de vet att detta är ett typiskt väder för Milano under högsommaren.

Staden, som är belägen i den norra delen av Italien, är nästan 50 mil fågelvägen från huvudstaden Rom. Alperna tornar upp sig några mil nordväst om staden. Denna italienska metropol ligger omkring 12 mil fågelvägen norr om Medelhavet.

Bergen skyddar staden från den arktiska luften, och Milano har därför ett fuktigt subtropiskt klimat med ofta ganska milda vintrar med mycket moln eller dimma. Medeltemperatur når just över nollsträcket under december och januari. Genomsnittstemperaturerna är fyra respektive tre grader under dessa månader.

Varmaste dagen i juli

Temperaturen stiger för varje månad och under juli och augusti – då det är varmast i Milano – är genomsnittstemperaturen 25 grader för att sedan sjunka.

Den heta säsongen varar i 3,4 månader, från den 1 juni till den 13 september. I genomsnitt är den varmaste dagen på året den 26 juli, då den högsta medeltemperaturen når 29,4 grader och går inte lägre än 19,4 grader.

Under denna säsong täcks staden av en varm och fuktig luftmassa. Värmen och fukten gör att luften kan kännas kvalmig. Det växlingsrika vädret skapar en del kortvariga och kraftiga regnskurar med både hagel och åska.

Den kalla säsongen varar i 3,2 månader, från den 19 november till den 25 februari. Temperaturen befinner sig genomsnittligt under 10,5 grader under den perioden. Årets kallaste dag infinner sig i genomsnitt den 12 januari, med den lägsta temperaturen på minus 0,5 grader och når som högst 5,5 grader.

Den högsta uppmätta temperaturen i Milano är 37,2 i juli. Den lägsta temperaturen som uppmätts i Milano är -17,8 som registrerades i januari.

Molnighet

På grund av det växlingsrika vädret så är det betydande säsongsvariationer för molnigheten i Milano under året.

I genomsnitt är det minst molnighet med början omkring den 17 juni och denna klara period varar i 3,1 månader och slutar omkring den 20 september. I genomsnitt är den 22 juli årets molnfriaste dag, vilket betyder att himlen är klar, mestadels klar, eller delvis molnig 75 procent av tiden, och mulet eller mestadels molnigt resten av tiden.

Den molnigare delen av året börjar omkring den 20 september och varar i snitt 8,9 månader. Den slutar omkring den 17 juni. Den 12 november är den solfattigaste dagen på året. Himlen är då mulen eller mestadels mulen 52 procent av tiden, och klar, mest klar , eller delvis mulen övriga tiden.

Nederbörden

Molnigheten under året påverkar även nederbördsmängden. I genomsnitt faller 1 050 millimeter nederbörd per år i Milano.

Men staden upplever betydande säsongsvariationer i mängden nederbörd per månad.

Den mesta nederbörden (övervägande som regn) faller under 31 dagarna som centreras runt den 5 november, med en genomsnittlig nederbördsmängd av 93,98 millimeter. Det minsta mängden nederbörd faller runt den 25 januari, med i genomsnitt av 38 millimeter.

Den nederbördsrikaste säsongen varar under 7,7 månader, från den 31 mars till den 21 november, med mer än 25 procent möjlighet att det under dagen ska falla nederbörd. Den 30 april är den dag på året då risken för regn är störst, med 34 procent.

Den torra säsongen pågår i snitt i 4,3 månader, från den 21 november till den 31 mars. Den minsta risken för nederbörd infaller den 8 februari, med 15 procent.

Vindförhållanden

Vindhastigheten i Milano har en liten säsongsmässig variation under året. Den blåsigaste delen av året varar i fyra månader, i genomsnitt från den 2 februari till den 1 juni, med en genomsnittlig vindhastighet på mer än 2 meter/sekund. Årets blåsigaste dag är den 13 april, med en genomsnittlig vindhastighet på 2.41 meter/sekund.

Den tiden på året då det blåser minst är från den 1 juni till 2 februari. Den dagen på året när det är som mest vindstilla är den 5 augusti, med en genomsnittlig vindhastighet på 1.65 meter/sekund.

Huvudsakligen blåser det östliga vindar över Milano under året. Under juni är det dock till nästan 50 procent också sydliga och västliga vinda som blåser över staden.

Milano har ett något mer tempererat än de södra och mellersta delarna i landet, det innebär mycket varma somrar och förhållandevis nederbördsrika vintrar. Varmast är det i juli och augusti och det svalaste månaderna är december och januari. Under dessa månader kan Milano bjuda på ett riktigt kyligt och ogästvänligt väder. Närheten till de italienska alperna medför ett ganska kyligt vinterklimat. Å andra sidan kan man ta sig upp till bergen och där finna snö en ganska stor del av året. Åtminstone lämpar sig månaderna december till mars för skidåkning.

Om du planerar att resa till Milano, så undvik juli och augusti, det är för varmt och trängseln är stor. Inte bara turister flockas då på Milanos gator utan även Milanoborna finns där då de har sin semester under juli eller augusti. En bra tid på året att besöka Milano är i april fram till juni eller under september och oktober. Då är det lagom varmt och sannolikt också ganska mycket sol.

Medeltemperatur i Milano:
Januari 2 grader
April 13 grader
Juli 25 grader
Oktober 14 grader