Italien

Italien ligger vid Medelhavet i södra Europa och består i huvudsak av den avlånga Apenniniska halvön samt av öarna Sardinien och Sicilien. I norr sträcker sig bergskedjan Alperna där landet också har landgräns till Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. Inom Italiens gränser, fast som självständiga stater, ligger även Vatikanstaten och San Marino. Landet är indelat i 20 regioner bestående av provinser och sedan kommuner, men mer vanligt är att tala om Italien i tre områden; norra Italien, där det bor flest invånare, mellersta Italien med huvudstaden Rom samt södra Italien dit öarna räknas.

Historisk tillbakablick

Till en början bestod den italienska stövelliknande halvön av ett flertal enskilda småstäder som sedan bildade den enade staten Italien 1861 under styre av kung Victor Emanuel II. På 1920-talet tog diktatorn Benito Mussolini över makten och avskaffade därmed det parlamentariska styret. Italien föll, tillsammans med sitt allierade Nazityskland, mot Axelmakterna under andra världskriget och 1948 kom Italien åter att bli en demokrati. Två år tidigare hade man även valt att byta statsskick från monarki till republik. Italien är ett av de länder som var med och startade den europeiska kol- och stålunionen 1956, som senare utvecklades till EU. De är även en av ursprungsmedlemmarna i Nato, grundat 1949.

Populära resmål i Italien

Venedig – upptäck romantikens stad med gondoler, kanaler och vackra broar.

Florens – särskilt för den konstintresserade är detta ett måste, många av de största konstnärerna har levt och verkat i staden.

Milano – mode och fotboll är stadens styrkor. Milano är säte för de italienska toppklubbarna Inter och AC Milan.

Verona – en charmig typisk italiensk stad mest känd som platsen där Shakespeares ”Romeo och Julia” utspelades.

Pompeji – staden ligger sydost om vulkanen Vesuvius och förstördes 79 e.Kr av ett vulkanutbrott.

Lutande tornet i Pisa – det 55 meter höga klocktornet började byggas 1173 och lutade redan då på grund av att marken är så vattenrik och lerig.

Rom – ”alla vägar bär till Rom” säger man om denna stad som byggdes på sju kullar. I Rom finns det hur mycket som helst att uppleva och det sägs att man alltid återvänder till staden om man en gång besökt den. Bland det mest sevärda finns amfiteatern Colosseum, Vatikanstaten med de fantastiskt vackra S:t Peterskyrkan och Sixtinska Kapellet, Spanska Trappan, Fontana di Trevi och Pantheon.

Kort fakta om Italien

Yta: 301 230 kvadratkilometer
Huvudstad: Rom (2,8 miljoner)
Invånare: 59 miljoner (2006)
Större städer: Milano, Neapel
Högsta berg: Monte Bianco, 4808 meter över havet
Största sjö: Gardasjön, 370 kvadratkilometer
Längsta flod: Po, 652 kilometer
Gränsar till: Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien
Största religion: katolicism
Språk: italienska
Statsskick: republik
Nationaldag: 2 juni
Valuta: Euro
EU-medlemskap: 1952