Venedig

Venedig liknar ingen annan stad i hela världen. Staden är nämligen uppbyggd på träpålar och korsas av mer än 150 kanaler! Sevärdheterna är ofantligt många i denna spännande stad: den berömda Rialtobron, Markusplatsen med Markuskyrkan som är byggd mellan 800 –1000 – talet och har en 99 meter hög kampanil. Dogepalatatset som är förbundet med stadsfängelset genom suckarnas bro och Markusbibliotekt (Sankt Markus är stadens skyddshelgon hans symbol är lejonet), för att bara nämna några.

Trots stadens berömmelse så är Venedig relativt litet, staden har inte mer än 306 000 invånare. Turismen är naturligtvis omfattande och som turist finns det en hel del man ska tänka på när man besöker den unika staden. 12 miljoner besökare strömmar till Venedig varje år. Det innebär att man bör försöka undvika sommartid då de horderna av turister är som allra störst. Våren och hösten är en härlig tid i Venedig, men även vintern kan vara ett alternativ – om inte annat för att antalet turister då är få och man får en känsla av att ha staden för sig. På dagarna myllrar staden av liv men på kvällstid är Venedig en lugn och romantisk stad. På kvällen är det lämpligt att ta en tur på kanalerna i en gondol, du får då njuta av stadens vackra byggnader samtidigt som du får känslan av att förflyttas bakåt i historien.
Markusplatsen är hjärtat i Venedig och här finns gott om restauranger och osterior. De centrala delarna av staden är dock ganska dyra både vad gäller mat, boende och shopping. Sök dig gärna in på de mindre, trånga gränderna; här kan du komma över en god portion spagehtti för en rimlig pengar samtidigt som du kan besöka små mysiga butiker. Det gamla genuina Venedig hittar du annars i kvarteret Castello; här hängs tvätt på linor mellan husen samtidigt som pastan tillagas i stora grytor mitt på gatorna.

Är du ute efter shopping så är calle merceria att rekommendera, den sträcker sig mellan Markusplatsen och Rialtobron. Även runt Lista di spagna hittar du gott om trevliga affärer, barer och restauranger. Venedig är känd för sin glaskonst och lite sådana souvernier kan man hitta för ett ganska rimligt pris.
Du tar dig enklast till Venedig med flyg, Marco Polo – flygplatsen ligger ca 1,3 mil utanför staden. Du tar dig in till Venedig med buss eller taxi. Enkelresa med buss kostar 3 euro. Om du stannar några dagar i staden kan du köpa ett veckokort vilket ger dig rätt att åka med kommunala bussar och gondoler.
Annars är det möjligt att utforska staden per fot. Avstånden är inte stora och du kan snubbla över många små smultronställen om du går till fots.

Venedig är med sin unika träbebyggelse, dess vatten och kanaler en romantikens stad. Varför inte bjuda din älskade på långweekend i kärlekens tecken i denna enastående stad?