Rom

Alla vägar bär till Rom heter det ju, och det är inte svårt att begripa varför. Italiens huvudstad har ett fantastiskt historiskt förflutet och sevärdheterna är många och imponerande.

Dagens Rom är naturligtvis en modern europeisk storstad med 4 miljoner invånare. Men stadens anrika historia går fortfarande att avläsa i romarrikets vittrande kolonner, de medeltida gränderna kantade med renässanspalats och barockfontäner som porlar på stadens eleganta piazzor. Rom har dussintals museer från vidsträckta Vatikanen till kompakta samlingar som Borghese.

Dessutom finns de hundratals kyrkor fyllda med konst, från små kapell till självaste Peterskyrkan.

Det kan vara en bra idé att starta din viselse i staden med att utforska det historiska Rom. Börja rundturen med Forum Romanum; en förtrollande mosaik av tempelruiner och basilikor. Här hittar du Septimius Severus triumfbåge, Julius Caesars tempel och Saturnus templet. Bland mycket annat. Att utforska Forum Romanum tar oftast en hel dag i anspråk.

Upplyst Colosseum i RomNär du är klar kan du titta in i Peterskyrkan; centrum för det romersk – katolska i världen. Denna överdådigt utsmyckade basilika kommer sannolikt inte att göra dig besviken.

Kyrkan, som byggdes 1506 av Påven Julius II, tog hundra år att färdigställa och alla renäsansens framstående arkitekter var med vid uppförandet av detta arkitektoniska mästerverk.

Ett annat fantastiskt monument som du inte får missa i Rom är naturligtvis Colosseum. Roms främsta amfibieteater byggdes på beställning av kejsar Vespasianus år 72 e. Kr i sumpmarkerna intill en sjö vid Neros palats. Här utkämpades gladiatorstrider på liv och död under romarrikets glansdagar.

Dagens Colosseum är fortfarande en majestätisk syn. Det är öppet för turister från klockan 9.00 – 1 timme före solnedgång.

Naturligtvis bjuder Rom på en mängd konstgallerier och museer. Här finns något för alla smaker och intresseinriktningar.

Se och göra i Rom

Vatikanmuseerna, Museo Nazionale Romano och Palazzo Venezia kan nämnas. Även i form av teatrar och operor har Rom ett av världens bästa utbud. Världsberömda artister uppträder året om. Teattro dell Opera bjuder bland annat på en magnifik version av Verdis Aida som uppförs utomhus under sommaren.

Även modern musik som rock är populärt i Rom. Det finns många klubbar och arenor med både utländska och inhemska stjärnor. Sommartid finns utomhusfestivaler med rock, jazz och världsmusik.

Rom har alltsedan antiken varit ett blomstrande centrum för mode och världshandel. Så är det än idag och Rom bjuder på ett diversifierat utbud av shoppingvaror. Ofta är det också mera prisvärt här än i Milano och Florens.

Lädervaror av olika slag är alltid ett bra köp, däribland väskor och skor. Italienska märkesvaror är inte billiga med de är definitivt billigare än i andra länder. Även designade lampor och möbler kan vara prisvärt i Rom. Realisationerna i Rom börjar i mitten av juli och varar till mitten av september. Dessutom pågår rea från perioden strax före jul till första veckan i mars.

De ledande modeskaparna sänker då priset med 50 procent. Affärerna är vanligen öppna från 9.00 till 13.00 och från 15.30 till 19.30.

I de centrala delarna så har dock många affärer mer generösa öppettider. Merparten av affärerna accepterar de stora kreditkorten, vars skyltar visas i skyltfönstret. Om du är sportintresserad så är det självfallet en unik upplevelse att besöka Stadio Olimpico och se en match med något av Roms två topplag Roma eller Lazio.

Köp biljetter i förväg på stadion. Biljetterna kostar mellan 15 – 80 Euro. I övrigt finns fina golfbanor i Rom som inte kräver speciellt medlemskap. I Rom finns också 350 tennisklubbar. Oftast måste man dock boka en bana minst en vecka i förväg för att kunna spela.

SAS flyger dagligen till Rom. Rom har även buss – och järnvägsförbindelser med övriga delar av Europa. Det är alltså lätt att ta sig till den eviga staden. Tänk dock på att helst undvika sommartid. Det är varmt och trängseln är mycket stor. Vår och höst bjuder på ett skönt klimat samtidigt som anhopningen av turister då är mindre.

Kända landmärken i Rom
Kända landmärken i Rom.