Milano Centrale

Fakta Milano Centrale

 • Fasaden är 200 meter bred
 • Används av 330 000 passagerare /dag
 • Cirka 500 tåg om dagen
 • 120 miljoner passagerare per år
 • Stationen har 24 spår
 • Milano Centrale (Stazione Milano Centrale) är precis som det låter centralstation i staden Milano. Den är den största järnvägsstationen i Europa i volym. Stationen är en ändstation och ligger i norra delen av centrala Milano. Det invigdes officiellt 1931 för att ersätta den gamla centralstationen (byggd 1864).

  Staden hade helt enkelt växt ur stationen från 1864 som designad av den franska arkitekten Louis-Jules Bouchot, i en stil liknade som byggnader i Paris under samma period. Det finns inga spår efter den stationen kvar.

  Historien bakom Milano Centrale

  Milano Centrale stationDen italienska kungen Victor Emanuel III lade grundstenen för den nya stationen redan den i april 1906. Det tog dessutom tid att få en arkitekt redo innan arkitekten Ulisse Stacchini vann tävlingen 1912. Stilen var en eklektisk blandning kallad ”Assyrisk-Lombard” och byggde på Washington Union Station i Washington DC.

  På grund av den italienska ekonomiska krisen under första världskriget fortsatte konstruktionen mycket långsamt, och projektet, helt enkelt i början, ändrades fortfarande och blev alltmer komplexa och majestätiska.

  Detta hände särskilt när Benito (”jag fick tågen att gå i tid”) Mussolini blev ny premiärminister. Då han ville att stationen skulle representera den fascistiska regimens makt. Förändringarna var nya typer av plattformar och byggandet av nya stora ståltak av Alberto Fava.

  Numera är stationen 341 m lång och täcker en yta på 66 500 kvadratmeter. Byggandet återupptogs 1925 och var klart den 1 juli 1931.

  Moderna förbindelser

  Centralstationen binder samman Turin, Venedig via Verona, Bologna, Rom, Neapel och Salerno med höghastighetsförbindelser. Järnvägslinjer Simplon och Gotthard förbinder Milanos centrala till Bern och Genève via Domodossola och Zürich via Chiasso i Schweiz.

  Destinationer till mindre städer, med vanliga snälltåg, är bland annat Ventimiglia (vid gränsen till Frankrike), Genua, Turin, Tirano, Bergamo, Verona, Mantova, Bologna och La Spezia.

  Stationen är också ansluten till Malpensa flygplats med tåg till Malpensa Express flygplats.

  Dagliga internationella förbindelser inkluderar Bern, Lugano, Genève, Zürich, Paris, Wien, Marseille och München.