Jobba i Milano

För dig som är intresserad att jobba i Milano är det viktigt att kontrollera om du har juridisk rätt att jobba där. Principen om fri rörlighet gäller för medborgare från Sverige och andra EU-länder och EES-länder som gör det gratis för dem att bo och arbeta i Milano utan att behöva någon särskilt visum eller tillstånd.

Arbetstillstånd

Men medborgare från USA, eller ett annat land utanför EU, behöver förmodligen ett tillstånd att arbeta i staden. En bra början är att gå in på EU:s hemsida om villkoren att jobba inom unionen: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=470&langId=sv

Annars kan denna vägledning vare en bra början för att få ett arbetsvisum för Italien i allmänhet och Milano i synnerhet. Italien använder ett kvotsystem för viseringar för de flesta yrken. Det betyder att om du är medborgare från något land som inte ingår i EU kan du bara erbjudas ett fungerande visum om du uppfyller alla relevanta kriterier och om kvoten inte redan uppnåtts när din ansökan behandlas.

Ett jobberbjudande behövs

Du behöver ett jobberbjudande innan du kan ansöka om visum, eftersom det företag som du ska arbeta för måste påbörja processen. Vissa yrken med brist på anställda är inte föremål för kvoter. Om du också övergår till en annan verksamhet inom samma företag under en kort tid kan du också vara befriad från denna kvotering. Beroende på vilken typ av arbete du planerar att göra kan det vara bra att ansöka om ett EU-blått kort som ger dig rätt att arbeta i de flesta EU-länder. För att vara kvalificerad måste du redan ha ett jobberbjudande, vara medborgare utanför EU och ”högkvalificerad”. Eftersom tillämpningen av detta EU:s blåa kortsystem snabbt kontrolleras av lokala myndigheter kan det här vara ett snabbare sätt att få dina dokument sorterade om du är kvalificerad.

Om du exempelvis letar efter ett hotelljobb i Italien kan du hitta dem genom att dels söka på webbplatser som Hosco: https://www.hosco.com, dels ansöka direkt till större hotell i staden. Det finns ofta lediga platser som antingen kan passa för dina studier eller som ett heltidsarbete.

Innan du reser bör du läsa på om lönerna och kostnaderna för bostäder i Milano. Om du har ett visst företag eller en yrkesroll i åtanke kan hemsidan http://www.glassdoor.se/ vara ett bra sätt att få insikt i företagskulturen och vilken lön du får. För levnadskostnader i Milano jämfört med ditt nuvarande hem, besök hemsidan https://www.numbeo.com/cost-of-living/ där du kan jämföra kostnaderna för hyra, matvaror och så vidare.

Ta hjälp av internet

När det gäller olika typer av arbete så är det bäst att ta hjälp av internet. Förutom de mest populära jobbsajterna som LinkedIn, Indeed och Monster, vilka täcker mer eller mindre hela världen, finns det också många lokala hemsidor att välja mellan.

Det finns ingen anledning att inte ansöka om ett jobb i Milano innan du reser dit. Var bara tydlig i din ansökan om din tillgänglighet för en intervju och för arbetet, och hur din visumstatus ser ut.

Som en utgångspunkt så kan du prova dessa hemsidor, vilka ger information specifikt för arbetsplatser i Milano: Jobs in Milan – http://www.jobsinmilan.com/ eller The Local – https://www.thelocal.it/

Om du behärskar italienska (eller om du har en vän som kan hjälpa till att översätta), prova Cambio Lavoro – http://www.cambiolavoro.com/ – och https://www.iagora.com/ eller https://www.injob.com/it/en med information om åtskilliga jobb i Milano.

Du kan också försöka hitta en rekryterare som hjälper till med jobbsökningen. Några av de större och mer populära jobbagenterna i Milano är: Stanton Chase – ett stort sökföretag som arbetar i Milano. Den är värd att besöka om du är ute efter ett professionellt jobb: https://www.stantonchase.com/office/executive-search-firm-in-milan-italy/

Med en 40-årig historia är Amrop etablerad i Milano och erbjuder rekryteringsrådgivning och headhunting för många yrkesområden, inklusive detaljhandel, teknik, finans och professionella tjänster: https://www.amrop.com/office/milan.

Med en global närvaro använder rekryteringsjättar företaget Michael Page för att hantera kandidater och kunder från hela världen. De täcker många industrier i Milano och kan ge råd om den lokala marknaden för nykomlingar från utlandet: https://www.michaelpage.it/job-search.

Viktigt är att kontrollera uppgifterna från de rekryteringsföretag du väljer att använda. Det finns bedragare på nätet så kom ihåg att du inte ska överlåta pengar bara för att komma i kontakt med ett företag som intresserar dig. Vissa agenter erbjuder dock en rad tillägg för avgiftsbelagda tjänster som att hjälpa dig att polera ditt CV, skriva ett brev eller få ett visum.