Köra bil till Milano

Att köra runt med bil eller något annat motorfordon i centrala Milano kan vara rätt äventyrligt, särskilt i stadens centrum, och är du en ovan föraren är det nog bäst att undvika att försätta sig i den situationen. Med avståndet gör Milano till en perfekt ort för en bilsemester.

bila till italien

Motorvägsring runt Milano

De största in- och utfarterna till staden är motorvägarna A1 (känd som ”Autostrada del Sole”, eller ”Autosole” och som är 759,6 kilometer lång) som förbinder Milan med både Florens, Rom och når ända till Neapel och A4 (Autostrada Serenissima, en 525 kilometer sträcka som går mellan städerna Turin och Trieste) och som förbinder Milano med Venedig och Verona. A4 är åttafilig på sträckan mellan Milano Est och Bergamo.

Två andra motorvägar till staden är A7 (Autostrada dei Giovi och är 133,6 kilometer lång) till Genua och A8 (Autostrada dei Laghi som sträcker sig 42,6  kilometer) och förbinder staden med Varese.

Runt Milano går också A51, som också kallas för Tangenziale Est di Milano, som är en cirka 30 kilometer lång motorvägssträcka som gör förbi stadens östra sida. Tillsammans med motorvägarna A50 och A52 bildar den en 74,4 kilometer lång motorvägsring runt Milano, en av de längsta i det italienska vägsystemet. Den är belagd med vägtull och drivs av företaget Milano Serravalle – Milano Tangenziali S.p.A.

Parkeringsplatser i Milano

Om du trots allt väljer att köra in i Milanos centrum har du säkert behov att parkera någonstans. Det behövs ett visst tålamod för att hitta en ledig plats att kunna parkera ditt fordon. Parkeringar i centrum kan vara ett problem, eftersom parkeringsplatser för andra än Milanobor är begränsade och dyra.

Milanos företag för kollektivtrafik (ATM) har många parkeringsplatser i utkanten av stadskärnan, vid tunnelbanestationer (bra att använda om du kommer från motorvägen och planerar att stanna i Milano i ett par dagar). De är billiga och (relativt) säkra. Information om dessa parkeringsplatser finns på https://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Auto/Pages/ParcheggiSosta.aspx

Det finns också många privatdrivna parkeringsplatser, med timpriser från cirka 2,5 till 4 euro. I stort sett alla av dem låter dig parkera där i flera dagar (även om det då kommer att kosta en slant).

parkeringsgarage

Nära till Milanos centralstation (Stazione Centrale di Milano) är det möjligt att parkera på Garage 2000 SrL via Achille Zezon 2, som erbjuder en rabatterad dagsbiljett för dem med en tågbiljett. Priset är 2 euro/timme eller 19 euro/dag. Bra placerad är också International Parking Milan Central. Det är beläget under jord och öppen 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan  Du når stationen på 5 – 10 minuters promenad till fots. Parkeringshuset är bevakat dygnet runt. Parkeringsplatsen går att boka i förväg via parkcloud.com Det finns även andra företag som på sina hemsidor informerar om var det finns parkeringsplatser tillgängliga. Det gäller till exempel parclick.com och car-parking.eu och neoparking.com.

Bokar du ett hotell i innerstaden så finns det flera som erbjuder parkeringsplatser, till exempel Hilton Milan, belägen ett kvarter från centralstationen, Heart Milan Apartments San Sepolcro Duomo, belägen 220 meter från katedralen Duomo och Aiello Rooms San Babila, i hjärtat av Milano med 600 meter till La Scala-operan.

Men det är också möjligt att parkera vid trottoarkanten på de flesta ställen i centrala Milano, liksom i stadens förorter. Dessa parkeringsplatser är markerade med blå linjer, och förare ska betala för sin parkeringsplats och visa upp biljetten på instrumentbrädan. Kostnaden per timme för dessa ökar ju närmare du kommer till mitten av staden. Var också uppmärksam på att inte parkera framför någon uppfart eller lastningszoner och se till så att du inte parkerar på den sida av gatan som ska rengöras vid ett visst datum. Parkera inte heller på utrymmen inom gula linjer, som är reserverade för de boende i området.

Avgiftssystem i ”område C”

Det är också viktigt att veta att Milano i början av år 2012 införde ett avgiftsystem för innerstaden, kallat ”område C”. Privata bilar som kör in i detta område måste betala en avgift på 5 euro från måndag till fredag mellan 07:30 och 19:30. Information om denna avgift finns på engelska på nätsidan https://www.comune.milano.it/wps/portal/ist/en/area_c/.

Hybrid-, bibränsle (gas eller bensin)- och elbilar är undantagna från avgiften. Förbjudna att köra in i detta område är bilar med gamla diesel- och bensinmotorer och privata fordon över sju meter.

För att komma in i detta område måste du köpa och aktivera en entrébiljett. Biljetten kan köpas vid parkeringsautomaterna, kiosker, tobaksaffärer, ATM-butiker (företaget som driver kollektivtrafiken i staden), på Intesa Sanpaolos nätsida och nätsidan www.areac.it, i stadens online-service ”Servizi Online” eller i stadens parkeringshus. Det går också bra att ringa till kundcentret på numret +390248684001.