Ringa till/från Italien

Det finns många sätt att ringa till eller från Italien, både via fast telefonförbindelse eller med internettjänster. Varje operatör har sina egna tariffer, vilket innebär att det bästa är att kontakta den egna operatören och förhöra sig vad det kostar att ringa från Sverige till Italien och vice versa.

Den som ringer från ett fast telefonnät från Sverige till Italien måste självklart ange två nollor (eller +) och sedan landskoden – 39 – följt av riktnumret för varje plats där mottagaren befinner sig, till exempel 02 för Milano. Detsamma gäller om du befinner dig i Italien och vill ringa till en abonnent i Sverige.

I Italien måste du alltid ringa riktnummer och telefonnummer, även om du ringer till någon i samma stad. Alla fasta telefonnummer i Italien börjar med siffran 0, och har mellan 8 och 11 siffror (riktnummer + nummer).

Dyrare ringa från fasta till mobiltelefonnummer

Mobiltelefonnummer har tre siffror i början, alla börjar med siffran 3 och ett 6 eller 7 siffrors telefonnummer. Samtal till mobiltelefoner från fasta telefonlinjer (som i hotell) är betydligt dyrare än samtal till andra fasta telefoner.

Italienska avgiftsfria nummer börjar med siffran 8 och har normalt nio siffror (undantaget är några få siffror med endast sex siffror, till exempel de italienska postkontorens informationslinje är 803 160, den italienska automobilklubbens väghjälp är 803 116).

För att använda dessa nummer, som ofta är avgiftsfria även om du ringer från mobiltelefoner, ring bara numret som angivet utan något ytterligare prefix. Vissa telefonnummer som börjar med 8 har fasta priser eller rabatterade priser, men är inte helt gratis.

Går bra att hyra mobiltelefon

Om du ska ringa från Italien till ett abonnemang i USA, ring: 001 + (riktnummer) + (nummer). Detta gäller också om du planerar att ringa ett amerikanskt mobilnummer, oberoende av var den mobiltelefonen är fysiskt lokaliserad. Värt att uppmärksamma är att det kan vara omöjligt att ringa ett 1-800-telefonnummer från Italien, även om du använder ett internationellt telefonkort för att ringa till USA.

Om du måste ringa ett internationellt samtal till ett annat europeiskt land (t.ex. Frankrike), ring: 0033 (eller annan landskod) + (riktnummer) + (nummer).

För att reducera telefonikostnaderna är ett alternativ att hyra en mobiltelefon före avresan, med ett lokalt italienskt telefonnummer, som ger lägre samtalspriser, inklusive inkommande samtal utan kostnad. Du finns flera företag som erbjuder denna typ av service. Några alternativ är www.cellularabroad.com, http://www.phonerentalusa.com, http://devicecloudnetworks.com/ och www.planetfone.com. Den lösning som Cellular Abroads har är speciellt inriktade mot invånare i USA och Kanada som reser till eller bor i Italien och de har de bästa priserna för att ringa hem.

Låsa upp telefonen

Om din telefon inte är olåst kan du alltid välja ett lokalt förbetalt SIM-kort som även kan användas för internationella samtal för att undvika dyra roamingavgifter. Om din mobiltelefon inte stöder andra operatörer, förutom företaget du köpte den från, kan du låsa upp den via en onlineleverantör, som www.sim-unlock.net eller www.unlockunit.com.

Förbetalda telefonkort som kan användas för att ringa från telefonautomater kan köpas på elektronikaffärer, butiker för tobaksvaror (tabacchi), tidningskiosker och barer. Telefonautomater blir emellertid mindre och mindre vanligt förekommande då allt fler italienare använder mobiltelefoner. Du kan hyra en mobil på större flygplatser, även om många långtidsbesökare väljer att köpa en billig mobiltelefon för mindre än 80 euro och ett SIM-kort från en av de tre mobilleverantörerna (TIM, Vodafone och Wind).

För att få reda på telefonnummer i Italien finns exempelvis hemsidorna: https://www.paginebianche.it/ och https://www.paginegialle.it/.

Ringa gratis via appar

Förutom fasta telefon- och mobilnummer finns det även möjlighet att ringa gratis (eller till en låg kostnad) via olika applikationer för digitala plattformar som mobiltelefoner och läsplattor. För att samtalet ska bli gratis förutsätter det att både den som ringer och mottagaren av samtalet har samma programvara installerad. Två alternativ är Skype och Whats Up. Mer information om vilka tjänster som dessa erbjuder fås via deras hemsidor: https://www.skype.com/sv/ och https://www.whatsapp.com/?l=sv.

Med Skype går det även att ringa till fasta telefonlinjer och mobiltelefonabonnemang. Den går i stort sett att ladda ner för alla typer av operativsystem, som exempelvis Android, Iphone,Windows och Linux. Detsamma gäller för applikationen WhatsUp. Den applikationen kan också användas för samtal till fasta och mobiltelefoner.

Andra appar med liknande funktioner är Slack: https://slack.com/ och Viber: https://www.viber.com/.