Duomo di Milano

Duomo di Milano med röda blommor

Milanodomen är en magnifik byggnad som starkt sätter sin prägel på Milanos centrum. Katedralen är placerad mitt på Piazza de Duomo – torget. Den är den mest grandiosa av alla Italiens gotiska katedraler.

Katedralen är den största kyrkan i Italien och den tredje största kyrkan i världen. Dess gotiska arkitektur, imponerande interiör och rika historia gör den till en av de mest besökta platserna i Europa.

Italienska, tyska, franska, flamländska och tyska arkitekter och skulptörer har alla bidragit till detta pampiga byggandsverk.

Gå upp på taket

Ta gärna en spektakulär promenad på ute på taket (öppet dagligen 9.00 – 17.50; februari – november till 16.50.)

Man når ta taket genom att gå de 250 trappstegen upp, alternativt kan ni ta hissen upp, men endast trapporna när ni går ner.

Väl uppe på taket får ni en makalös utsikt över staden. En klar dag är det faktiskt möjligt att se de snöklädda alptopparna i fjärran! När ni besöker katedralen så tänk på att kvinnor måste ha sina axlar täckta.

Domen är öppen dagligen klockan 7.00 – 19.00. (håll utkik efter eventuella ändringar)

Valbar ljud-guide finns på: Spanska, Kinesiska, Engelska, Franska, Tyska, Italienska, Japanska, Portugisiska, Ryska och Koreanska.

Boka vanlig biljett


Boka tak, fast track etc.Arkitektoniska egenskaper

Duomo di Milano
Duomo di Milano.

Bygget påbörjades år 1386 av den härskande familjen Visconti. Domen är världens tredje största (157 meter lång och rymmer 40 000 människor), endast de i Rom och Sevilla är större.

Katedralens yttre är kännetecknat av sin gotiska arkitektur, en stil som utvecklades i Europa under 1100- och 1200-talen. Gotiken kännetecknas av spetsiga bågar, ribbvalv och strävpelare, och är känd för sina höga, luftiga interiörer och intrikata detaljer.

Duomo di Milanos fasad är gjord av Candoglia-marmor och har över 2 000 skulpturer och 135 spetsiga spiror som pryder katedralens yttre. Den mest kända av dessa skulpturer är den gyllene Madonnina-statyn, som är placerad på katedralens högsta spira. Statyn föreställer Jungfru Maria och är en symbol för Milano.

På insidan

Domens interiör är en väldig rymd som är uppdelad i 52 himlasträvande kolonner och glasmålningar från 1400 –talet fram till våra dagar. Katedralens ”framsida” genomgick nyligen en omfattande restaurering.

Fasaden är späckad av tinnar och statyer i marmor som speglar sig över en stor del av den centrala staden.

Konstverk
Duomo di Milano är också hem för många konstverk och reliker. Katedralens altertavla, ”Assunta”, är ett mästerverk av den italienska konstnären Marco d’Agrate. Andra viktiga verk innefattar en trästaty av San Bartolomeo av Marco d’Agrate och reliefer som skildrar scener från Bibeln.

Religiös betydelse

Milanokatedralen är inte bara en arkitektonisk ikon utan också en viktig religiös plats. Den är huvudkyrkan i Milanos stift och är säte för ärkebiskopen av Milano.

Katedralen är också en plats för pilgrimsfärder, eftersom den innehåller många heliga reliker, bland annat spikarna som användes vid korsfästelsen av Jesus enligt kristen tro.

Duvor som flyger framför Duomo di Milano