Duomo di Milano

Milanodomen är en magnifik byggnad som starkt sätter sin prägel på Milanos centrum. Katedralen är placerad mitt på Piazza de Duomo – torget. Den är den mest grandiosa av alla Italiens gotiska katedraler.

Italienska, tyska, franska, flamländska och tyska arkitekter och skulptörer har alla bidragit till detta pampiga byggandsverk.

Duomo di Milano
Duomo di Milano.
Bygget påbörjades år 1386 av den härskande familjen Visconti. Domen är världens tredje största (157 meter lång och rymmer 40 000 människor), endast de i Rom och Sevilla är större.

Katedralen består av 52 pelare som var och en representerar de 52 veckorna på året. Fasaden är späckad av tinnar och statyer i marmor som speglar sig över en stor del av den centrala staden.

Domens interiör är en väldig rymd som är uppdelad i 52 himlasträvande kolonner och glasmålningar från 1400 –talet fram till våra dagar. Katedralens front genomgick nyligen en omfattande restaurering.

Ta gärna en spektakulär promenad på ute på taket (öppet dagligen 9.00 – 17.50; februari – november till 16.50.) Ni når ta taket genom att gå de 250 trappstegen upp, alternativt kan ni ta hissen upp, men endast trapporna när ni går ner.

Väl uppe på taket får ni en makalös utsikt över staden. En klar dag är det faktiskt möjligt att se de snöklädda alptopparna i fjärran! När ni besöker katedralen så tänk på att kvinnor måste ha sina axlar täckta.

Domen är öppen dagligen klockan 7.00 – 19.00. (håll utkik efter eventuella ändringar)

Valbar ljuaguide finns på: Spanska, Kinesiska, Engelska, Franska, Tyska, Italienska, Japanska, Portugisiska, Ryska och Koreanska.

Duvor som flyger framför Duomo di Milano