Skidorter vid Milano

Passo Tonale

Cirka 175 kilometer från Milano ligger skidorten Passo Tonale, belägen på 1 880 meter, och med liftar upp till 3,088 meter. Den totala pistlängden är 100 kilometer, varav 17 procent är blåa, 66 procent röda, 17 procent svarta. Totalt ingår 30 liftar i skidområdet.

Tack vare Presenaglaciären är det en av de få italienska orterna som är snösäker från slutet av oktober till mitten av juni. Dessa goda förhållanden gör att italienska nationella skidlag tränar där.

Adamellos liftkort gäller för hela området

De markerade slalomlederna är huvudsakligen lämpade för nybörjare och medelåkare. Passo Tonale är också länkad med liftar till Ponte di Legnos och Temùs branter, vilka erbjuder avancerade skidåkare och snowboardåkare större utmaningar. Adamellos liftkort gäller för hela området, vilket har omskapats till en enhet de senaste åren under namnet Pontedilegno-Tonale. Ett rekommenderat boende för skidåkarna är det trestjärniga familjeägda Hotel Adamello, känt för ett varmt välkomnande och vänlig service. Missa inte att inta en måltid på Hotel La Mirandola, beläget långt ovanför huvudorten. Hotellet har anor från 1200-talet, med ett välvt stentak i restaurangen, med väggar som naturligtvis har massor att berätta. Hotellet kan nås på kvällen med snöskoter.

En gondol installerades för säsongen 2015/16, vilken har gjort glaciären mer tillgänglig, från Passo Paradiso (2 585m) till Passo Presena ( 3000 meter). Personer som inte åker skidor och för osäkra nybörjare kan också använda liften för att njuta av panoramautsikten över de italienska Alperna – den enda pisten därifrån är röd.

Corvara

Belägen 34 mil från Milano är den livliga och familjevänliga skidorten Corvara, som tillsammans med närliggande, men mindre och lugnare San Cassiano, ligger i mitten av två stora intilliggande skidområden. Den sammanlagda längden på pisterna är 433 kilometer, varav 38 procent är blåa, 53 procent röda och 9 procent svarta. Det ingår 179 liftar i skidområdet.

Det lokala skidområdet Alta Badia ger enkel tillgång till skidområdet Sella Ronda, och båda är rika på lätta och självförtroendestärkande röda slalombackar som vanligtvis är välskötta. I området finns några underbara bergsrestauranger. Vid solnedgången får klipporna och branterna i Dolomiterna en extraordinärt lysande rosa skugga. Panoramat är så förtrollande att ögonen kontinuerligt dras mot horisonten, och ibland är det svårt att koncentrera sig på snön under skidorna.

Flera lyxhotell

Det finns en ansamling av högt uppskattade lyxhotell här. Den 4-stjärniga La Perla i Corvara erbjuder god mat och service i en avslappnad atmosfär och har en spektakulär och omfattande vinkällare, medan den 4-stjärniga Posta Zirm är känd för sitt fina kök och ett feng shui-inspirerat spa.

Samtidigt, i San Cassiano, har det femstjärniga hotellet Rosa Alpina individuellt designade rum och ståtar med två toppklassiga restauranger, inklusive St Hubertus, som har förärats med två Michelinstjärnor. För den som vill äta på hög höjd med fantastisk utsikt över bergen, rekommenderas Piz Boé Alpine Lounge, belägen bredvid den övre stationen på Boè-linbanan som avgår från Corvaras centrum.

För den som vill bo i Corvara rekommenderas det trestjärniga Hotel La Plaza, med ett bra rykte om god mat och en hemtrevlig atmosfär. Detta familjeägda hotell har attraktiva rum samt ett litet spa.

Alagna

Efter att ha kört nästan 15 mil nordväst från Milano når skidentusiasten den pittoreska skidorten 
Alagna. Den lilla byn – komplett med stenkyrka och attraktiva gamla trähus – i det jättelika skidområdet Monterosa är mer eller mindre kultförklarad av puderåkarna. Bortom de avgränsade lokala nedförsbackarna erbjuder härliga snöfält oändligt med underhållning och tuffa utmaningar för skidexperterna. Faktum är att några hävdar att denna snöterräng konkurrerar med Chamonix i Frankrike. Det är inte en plats för nybörjare och varje gäst som är intresserad av någon form av nattliv ska veta att ljuset släcks nästan direkt efter middagen. Men för att få ut det mesta av offpiståkningen krävs gott om sömn.

Täcks av skidliftspasset Monterosa

Alagna själv har bara 15 kilometer nedförsbackar, men det är kopplat till de sammanlänkande turistorterna Gressoney och Champoluc – som alla täcks av skidliftspasset Monterosa och erbjuder 200 kilometer backar med olika svårighetsgrader. Det ingår 45 liftar i systemet. För offpistens skull är det dock bäst att bo i Alagna.

Byn är belägen på 1 212 meter och därifrån går liftar upp till 3 275 meter, en bra startpunkt för häftig friåkning. I skidområdet Monterosa är den totala pistlängden 73 kilometer, varav 17 procent blåa, 72 procent röda och 11 procent svarta.

Ett rekommenderat boende i Alagna är den vackert restaurerade bondgården Zimmer Casa Prati, med ett utmärkt läge bara en mindre uppförsbacke från huvudliften. Den erbjuder gästfrihet och bekväma rum med traditionell inredning av trä och sten.