Leva & bo i Milano

För dig som är intresserad att bo i Milano är det bra att göra några prisjämförelser mellan den norditalienska miljonstaden och Sveriges huvudstad Stockholm på vardagliga produkter och tjänster. Prisjämförelserna baseras på de siffror – omräknad till svenska kronor – som uppges på hemsidan: https://www.numbeo.com/cost-of-living.

För en familj på fyra personer som bor Milano är den månatliga genomsnittliga kostnaden 27 628 kronor, utan att hyran för bostaden ingår. För en jämförbar familj i Stockholm är samma kostnad 30 746 kronor, alltså 3 118 kronor dyrare i den svenska huvudstaden.

För en enskild person är kostnaden i genomsnitt per månad, utan att hyran för bostaden ingår, i Stockholm 8 246 kronor och i Milano 7 632 kronor, en skillnad på 614 kronor till Milanobons fördel.

Kostar mindre i Stockholm att äta på ett billigare matställe

När det gäller restaurangbesök så kostar en måltid, på ett billigare hak, i Stockholm i genomsnitt 110 kronor, medan den i Milano går på 152,45 kronor. Om två personer tillsammans äter en trerätters på en medeldyr restaurang i Stockholm så kostar det för båda i genomsnitt 700 kronor, medan paret i Milano får betala 609 kronor, alltså nästan en hundring mindre. Den som är sugen på en 33 centiliters Coca Cola på flaska får vara beredd att betala 21,18 kronor för den i Milano, medan den i Stockholm kostar 20,42 kronor.

Den som köper en liter standardmjölk i Milano får plocka motsvarande 11,56 kronor ur plånboken, medan en Stockholmare klarar sig med 10,73 kronor. När det gäller en 12-äggsförpackning (med konventionella ägg) så kostar den 26.20 kronor i Milano, medan priset i Stockholm är 27.06 kronor.

Ett kilo bananer går för 18,38 kronor i Milano, medan det kostar 22.04 kronor i Stockholm. Motsvarande kostnad för ett kilo tomater är 20.09 kronor i Milano, medan det kostar 29.91 kronor i Stockholm.

För den som behöver köpa ett par byxor så kostar ett par Jeans (Levis 501 eller liknande) 870.60 kronor i modets huvudstad Milano, medan de kostar 884.73 kronor i Sveriges huvudstad. En liter bensin går på 15.27 kronor i Milano, medan den kostar 14.14 i Stockholm.

När det gäller priser för internet så kostar 60 Mbps eller mer, och obegränsat med datatrafik, via fiberkabel/ADSL 270.08 kronor i Milano, medan detsamma kostar 299.15 kronor i Stockholm.

Billigare att bo i en mindre lägenhet i Milano

Om du planerar att hyra en enrumslägenhet i Milanos centrum, för du vara beredd att betala 10 143 kronor per månad. Motsvarande lägenhet i Stockholms centrum kostar 11 745 kronor per månad.

En motsvarande lägenhet, men belägen utanför Milanos centrum, kostar 6 890 kronor. I Stockholm får hyresgästen, för motsvarande lägenhet utanför centrum, räkna med att få betala 7 897 kronor.

Skulle du hellre välja att bo i en trerumslägenhet i Milanos centrum så kostar den 21 130 kronor i månaden, jämfört med 19 554 kronor i Stockholms centrum.

Sammantaget när det gäller prisjämförelserna mellan de båda städerna är konsumentpriserna (hyran inte inräknad) i Milano 6,74 procent lägre än i Stockholm. Tas utgiften för hyran med så är

konsumentpriserna i Milano också 5,77 procent lägre än i Stockholm.

Hyrespriserna i Milano är i genomsnitt 3,70 procent lägre än i Stockholm. När det gäller restaurangpriserna så är de 2,18 procent högre i Stockholm än i Milano. Livsmedelspriserna i Milano är också 10,99 procent lägre än i den svenska huvudstaden.

När det gäller en genomsnittlig nettomånadslön så uppgår den i Milano till 16 019 kronor, medan den i Stockholm hamnar på 25 563 kronor, alltså drygt 9 000 kronor mer än i Milano.

Köpkraften i Milano sämre än i Stockholm

Det förklarar att den lokala köpkraften i Milano är 33,43 procent lägre än i Stockholm, och att konsumentpriserna överlag är lägre i Milano än i Stockholm.

Innan du anländer till Milano, se till att du är ordentligt försäkrad, om du behöver sjukvård under din vistelse i Italien. Kontrollera om socialförsäkringssystemet ger dig ett ekonomiskt kostnadsskydd för medicinsk behandling.

Som EU-medborgare ska du se till att ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC), vilket ger innehavaren rätt att få nödvändiga behandlingar till samma kostnad som en italiensk medborgare. Kortet gäller endast för offentligt ägd sjukvård och täcker inte privat sjukvård. Ta reda på hos Försäkringskassan hur du får tag i kortet och vilka tjänster som omfattas av det innan du reser i väg.

På Försäkringskassan ska du även ta reda på vem som utfärdar det så kallad S1-intyget, som visar din rätt till sjukvård om du inte bor i landet där du är försäkrad. Det gäller dig som är utstationerad, gränsarbetare, pensionär eller statligt anställd och dina anhöriga. Du ska sedan lämna intyget till en försäkringskassa i Milano.