Restauranger i Milano

Italiensk pasta Carbonara

Att botanisera bland mångmiljonstaden Milanos restauranger är som att befinna sig på en klöveräng under sommaren och försöka beskriva var en av växterna. Därför är det endast möjligt att redogöra för några enstaka av dessa representanter för det italienska köket.

Obicà Duomo

Pasta på RestaurangRestaurangen Obicà Duomo är belägen på 7:e våningen i Rinascente Milano på Piazza Duomo, mitt emot Milanos imposanta gotiska katedral. Här kan gästen få sig till livs en färsk Mozzarella di Bufala Campana, pizzor och traditionella italienska rätter i en vänlig och välkomnande atmosfär.

Restaurangen är hängiven mozzarella i alla dess former, till exempel en krämig burrata. Samtidigt som maten avnjuts dras blickarna mot den imponerande utsikten över katedralen.

Vun

Med två stjärnor i Michelin sticker restaurangen Vun, med adressen Via Silvio Pellico 3, ut i mängden och är värt en omväg för sin utmärkta matlagning. Kockarnas och medarbetarnas personlighet och talang, uppenbarar sig i de skickligt komponerade rätterna, som är raffinerade, inspirerade och ibland originella.

I denna eleganta och kosmopolitiska restaurang inredd i neutrala färger och prydda med draperier serverar den napolitanska kocken Andrea Aprea det bästa av det traditionella italienska köket och några rätter med den omedelbart förnimbara karaktären av sin hemstad.

Cracco

Med en stjärna i Michelin utmärker sig restaurangen Cracco, belägen vid Via Victor Hugo 4, med en högkvalitativ matlagning. Med hjälp av högklassiga ingredienser är de smakrika rätterna noga beredda till en konsekvent hög standard.

Restaurangen erbjuder traditionella rätter från Milano och från andra ställen i Italien, omtolkade med en modern twist och spelar på en kontrast av texturer, smaker och färger.

Den elegant diskreta atmosfären förhöjs ännu mer av körsbergsträdspanelen på väggarna. Det finns också en ”table d’hôte” – ett litet bord för högst fyra middagsgäster, med inblick i restaurangarbetarnas jobb i köket.

Felix Lo Basso

Kött och grönsakerEn stjärna i Michelin har även restaurangen Felix Lo Basso, som sprider sina väldofter från 5:e våningen vid Piazza Duomo 21. Med sin högkvalitativ matlagning är den väl värd ett besök.

Kocken Felice Lo Basso fortsätter att bevisa sin talang med sitt erkända varumärke för det ljusa, kreativa och färgglada italienska köket, som ofta är lekfullt och alltid fokuserar på användningen av italienska ingredienser av högsta kvalitet.

Il Ristorante Trussardi alla Scala

Ytterligare en Milanorestaurang som kan ståta med en stjärna i Michelin är Il Ristorante Trussardi, som resenären hittar vid Piazza della Scala 5. Med hjälp av högkvalitativa ingredienser bereds de smakrika rätterna noggrant till en konsekvent hög standard.

Kombinationer som är överraskande men aldrig alltför djärva eller överdrivna, ett noggrant val av ingredienser och användningen av säsongsbetonade produkter är kännetecknen för denna restaurang som specialiserar sig på traditionell italiensk mat, som utmärker en gourmet. Plasen vid Piazza della Scala är en extra bonus.

Tokuyoshi

Med en japansk touch har restaurangen Tokuyoshi, belägen vid Via San Calocero 3, förtjänat sin stjärna i Michelin. Den som nämner kreativ matlagning i Milano får genast Yoji Tokuyoshi i tankarna. Med Tokuyoshis typiska japanska ödmjukhet och precision har denna kock serverat fantasifull mat i sin namngivna restaurang de senaste åren.

Hans ursprungliga rätter, som är fulla av avgörande smaker, tar middagsgästerna på en kulinarisk resa runt sitt hemland Japan och sitt nuvarande hem i Italien, landet som har uppmuntrat hans professionella utveckling.

La Latteria de San Marco

Färsk pastaRestaurangen La Latteria de San Marco, belägen vid Via San Marco 24, har endast åtta bord och utan bokningsmöjligheter gäller det att inte anlända uthungrad. Restaurangen erbujder en grönsaksspecifik meny som ändras dagligen.

Inredning är lite kitschig, men restaurangen är en karaktäristisk del av stadsdelen Brera.

Om du har turen att hitta en plats, så får du hoppas att crudaiola, en kala grönsaksoppa, finns på menyn. Annars kan du inte bli missnöjd med huvudrätter som testaroli (triangulärformad pasta) med zucchini, aubergine och saltad ricotta. Kocken Arturo Maggi, som ägt restaurangen sedan 1965, hävdar att han lagar en stor del av sina rätter i en silverpanna – vilket gör dem speciellt lätta att smälta.

Potafiori

Restaurangen med de många blommorna, är belägen vid Via Salasco 17. Det är trendigt och trevligt, avskalat men blomstrande. Med ”fiori cibo musica” (blommor, käk, musik) saluför sig den här kombinerade blomsterbutiken/restaurangen/cocktailbaren på sin hemsida. Menyn är liten men ljuvlig och vinlistan matchar maten.

Det är framförallt de prunkande blommorna som lockar gästerna till denna restaurang. Från morgon till kväll samlas här modelejon och pensionärspar. Med blomstrande kretongförkläden förtstärks intrycket av att personalen är trevlig mot sina matgäster.