Gardasjön

Gardasjön eller Benacosjön är den största insjön i Italien, belägen i norra delen av landet mellan provinserna Brescia och Verona. Den nordligaste spetsen ligger i Tyrolen.

Som så många av de andra stora bergsjöarna i norra Italien bildades Gardasjön under den senaste istiden. Den är 52 kilometer lång och har en bredd på mellan 4 – 18 kilometer. Största djupet är 346 meter. Sjön är omgärdad av höga berg, bland annat Monte Baldo, 2 218 meter på dess nordöstliga sida.

Du tar dig bäst till Gardasjön med bil. Antingen kan du köra hela vägen från Sverige eller så är en hyrbil från till exempel Bergamo Airport eller flygplatsen i Verona bara någon timme bort.

Kabinbana till Monte Baldo

Vid foten av Monte Baldo ligger staden Malcesine, som med medeltidsborgen Palazzo dei Capitani  och Scaligersslottet gör det till en sevärd plats att besöka. Från staden går det en kabinbana upp till 1 800 meter på berget, där det är möjligt att göra vandringar och ta cykelturer.

Från Monte Baldo är vyn över Gardasjön fantastisk. Berget kallas ibland för ”Europas trädgård” för det artrika växt- och djurlivet. Över 60 arter av orkidéer kan ses i sin blomprakt mellan mars och augusti på Monte Baldos sluttningar. Dessutom växer här edelweiss och vild pion. Området har också många vilda djur, till exempel  fasan, gems, härfågel, grävling, kungsörn, mård, räv, röd hackspett och vessla. Det går även att åka skidor i området under vintern.

Söderut är Gardasjön belägen vid den norditalienska slätten och strandlinjen är därför flack och tätbebyggd. Ju längre norrut mot Alperna man kommer, desto brantare blir stränderna.

Vin i regionen

ViCykla i Valpolicellandruvor har odlats vid Gardasjön sedan förhistorisk tid. Stora mängder druvfrön har hittats i arkeologiska utgrävningar runt Bardolino, Cisano, Pacengo och Peschiera. Forntida romare producerade vin vid de villor vars rester har hittats vid Gardasjön. De första skriftliga dokumenten om vinframställning vid sjön går också tillbaka till medeltiden.

Valpolicella – Amaronevinernas distrikt

Några av de mest framträdande platserna längs sjön där det i dag framställs vin är omkring staden Riva del Garda i norr och Bardolino i öster, som är belägen 30 kilometer norr om provinshuvudstaden Verona. Ett betydande område för vinframställning vid Gardasjön är regionen Valpolicella, med de framträdande rödvinerna Amarone und Recioto. Området ligger nordväst om Verona.

Vinprovning tomasi

Andra närliggande vindistrikt

Sydväst om Verona ligger Custoza, känd för sitt vittvin. Mellan orterna Sirmione och Peschiera, i den sydligaste spetsen av Gardasjön, på gränsen mellan två regioner och två provinser: Lombardia och Veneto, Brescia och Verona, produceras Luganavinet.

Väster om Gardasjön produceras också vin i kommunen Puegnago sul Garda, belägen 20 kilometer ostnordost om staden Brescia.

Orter längs Gardasjön

Till orterna längs sjöns stränder hör bland andra: Brenzone, Desenzano, Garda, Gargnano, Gardone Riviera, Lazise, Limone sul Garda, Lonato, Moniga, Nago-Torbole, Padenghe sul Garda, Peschiera del Garda, Salò, Toscolano-Maderno, Torri del Benaco, så det finns många alternativ för resenärer att välja intressanta platser att besöka längs sjön.

 

Sevärdigheter kring Gardasjön

Parco Alto Garda Bresciano

Runt gardasjönEtt stort naturskyddat område väster om Gardasjön är Parco Alto Garda Bresciano. Ett besökcenter finns i Prabione di Tignale. Tignale består av de sex grannkommunerna Gardola, Piovere, Prabione, Aer, Olzano och Oldesio, som är förbundna med en väg med panoramautsikt.

Området ligger i hjärtat av det naturskyddade området Parco Alto Garda Bresciano, i ett fantastiskt bergslandskap, med utsikt över Gardasjön, mitt bland idylliska skogar.

På grund av Medelhavsklimatet odlas oliver på terasserna längs sluttningarna. Otaliga stigar och cykelvägar (även för e-cyklar) gör området lättåtkomligt. Dessutom kan den som är intresserad följa med på guidade vandringsturer i naturen med ”nordic walking”, alltså vandringar som görs med hjälp av stavar.’

Bådturer på Gardasjön

Vid ett besök vid Gardasjön passar det förträfflig att göra dagsturer med båtar på vattnet. En möjlig rutt är att åka från Malcesine, via Limone sur Gardao och Riva del Garda för att sedan ta sig tillbaka till Malcesine.

Viktigt att tänkta på är att köpa båtbiljetterna någon timme innan avgång, då det bildas kö och blir rätt hektiskt vid biljettluckan innan avfärden, så var helst inte ute i sista minuten. Biljetterna gäller under hela den valda sträckan, vilket betyder att man inte behöver passa tiden till en viss avgång.

Behållningen av kryssningen är både själva båtresan och orterna som resenärerna får möjlighet att besöka. Gardasjön är oerhört vacker och båtarna riktigt charmiga.

Cykla runt Gardasjön

cykla i Garda

Bygget av en 1,3 kilometer cykelväg, som ska sammanbindas med den befintliga 14 mil långa cykelvägssträckan längs Gardasjön pågår, med hisnande passager över sjön. Cykelbanan är 2,5 meter bred och kommer också att fungera som en gångväg. Den nya delen förväntas vara färdig i maj i år, vilket sammanfaller med början av turistsäsongen.

Projektet Garda by Bike

Denna cykel- och gångväg erbjuder en vacker panoramautsikt över Gardasjön, vilket inte bara innebär en höjdpunkt för cyklister, utan också för fotgängare. Hela projektet Garda by Bike förväntas vara färdigt år 2021 och beräknas kosta cirka 102 miljoner euro, en summa som förmodligen snabbt kommer att återbetalas av det stigande antalet turister.

gardasjön