Verona

Den romantiska staden Verona är antagligen mest känd som platsen där Shakespeares klassiker ”Romeo och Julia” utspelade sig. Och visst finns känslorna kvar i luften. Varje hus med tjusig balkong för tankarna till kärlekssagan, men det var i Casa di Giulietta som Romeo sägs ha klättrat upp till sin älskade. Verona ligger mitt i norra Italien, väster om Venedig i regionen Veneto. Staden ligger onekligen vackert beläget vid Agidesflodens krön i korsningen av Alperna och Po-slätten med utsikt över Gardasjön. Storleksmässigt uppnår Verona en yta på drygt 206 kvadratkilometer. Invånarantalet är bortåt 260.000.

Stadens historia

Verona omnämndes som stad redan på 400-talet f.Kr och var tidigare en romersk provins med namnet Urbs Nobilissima. År 489 gjorde kung Theodorik staden till huvudkvarter för militära styrkor. På 1300-talet tog familjen della Scala över styret i Verona och staden låg sedan under styre från bland annat Venedig och Österrike fram till 1866 då Verona blev italienskt. Idag har Verona, näst efter huvudstaden Rom, flest bevarade minnesmärken ifrån romartiden, nämnas bör amfiteatern Arena di Verona och teatern Teatro Romano. Närheten till ett flertal vindistrikt såsom Amarone, Valpolicella och Bardolino har också gjort Verona till en stor exportör av goda viner.

Sevärdheter

La Casa di Giulietta
Tusentals turister åker årligen till nummer 27 på Via Cappello i närheten av Piazza Erbe. Där ligger nämligen La Casa di Giulietta, det berömda huset där Julia från Shakespeares klassiska verk ”Romeo och Julia” ska ha bott. Huset ägdes då av familjen Dal Capello, eller Capulet, och det sedermera välkända huset med marmorbalkongen där Romeo klättrade upp till sin Julia har en historia som antagligen sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet.

Amfiteatern Arena di Verona
Denna romerska amfiteater utgör Veronas centrum på Piazzan Bra och byggdes någon gång under det första århundradet efter Kristus. Arena di Verona är Europas tredje största amfiteater. Större är Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua. I ett jordskalv på 1100-talet skadades arenans yttre vägg rejält, fyra valvbågar stod dock pall och finns kvar än idag på den nordvästra sidan. Under somrarna används arenan som scen till olika balett- och operaföreställningar samt konserter. Drygt 20.000 besökare ryms i arenan.

Teatro Romano
Den romerska teatern byggdes för mer än 2000 år sedan men hamnade sedan i skymundan och byggdes till och med över av andra hus. Hjälten som på 1800-talet beslöt sig för att köpa upp hela området och gräva ut de historiska minnesmärkena som fanns kvar var veronesaren Andrea Monga. Resten av världen har honom att tacka. Teatern är idag en populär plats för bland annat Shakespeare-pjäser.