Milanos två stora flygplatser

Resenärer som vill besöka miljonstaden Milano och dess närområde har två stora flygplatser att välja mellan: Malpensa flygplats och Linate, vilka år 2016 trafikerades med drygt 29 miljoner passagerare.

Malpensa, belägen drygt 50 kilometer från centrala Milano, är en av de viktigaste knutpunkterna för den internationella flygtrafiken i Italien och årligen väljer miljoner passagerare att flyga till och från flygplatsen, antingen för en storstadssemester i regionhuvudstaden Milano eller för att besöka andra delar av Lombardiet samt dess grannregioner.

Malpensas internationella flygplats öppnade år 1948. Den har två passagerarterminaler (terminal 1 och terminal 2) och en lastterminal (Malpensa cargo). Bussar går i skytteltrafik mellan de två passagerarterminalerna. Det finns också över 10 000 parkeringsplatser, både i parkeringsdäck och i det öppna, för långtids- och korttidsparkeringar.

För att ta sig från flygplatsen till stadens största järnvägsstation Milano Centrale, och Milanos norra centrum och till stationen Milano Cadorna, och nordvästra delen av centrum, står tåget Malpensa Express till tjänst (belägen vid terminal 1). Det tar 43 minuter med tåget mellan flygplatsen och Milano Cadorna, samt 57 minuter mellan Milano Centrale och flygplatsen.

Biluthyrningsbolag

Taxi finns vid ankomsthallarna vid båda passagerarterminalerna. Dessutom finns biluthyrningsföretag, det största antalet vid terminal 1, med både internationella och italienska uthyrningsfirmor.

I terminal 1 finns mer än 74 restauranger och barer som erbjuder mat och dryck. Inför EXPO 2015 genomgick terminal 1 en stor renovering och erbjuder ett stort utbud av tax free-butiker i vilka passagerarna kan köpa allt från märkeskläder till lokala delikatesser. I passagerarterminalerna inryms också växelkontor, bankomater och en första hjälpen-station. Passagerare som behöver en övernattningsplats kan använda sig av Sheraton Malpensa Hotel på flygplatsen.

Globalt flygnätverk

Malpensas flygplats ingår i ett globalt flygnätverk, men flygtrafiken är framförallt koncentrerad till destinationer inom Europa, vilket betyder att passageraren förutom direktlinjer också har möjligheter att flyga till Malpensas flygplats med flygplan som mellanlandningar på flygplatsen – utan att spendera extra tid för att byta flyg för att ta sig till Milano och dess närområde.

Milano Linate (Airport Enrico Forlanini)

Den andra stora flygplatsen är Milano Linate (vars officiella namn är Airport Enrico Forlanini. Namnet är till åminnelse av Enrico Forlanini som föddes i Milano den 13 December 1848 och avled 9 oktober 1930. Forlanini var en italiensk ingenjör, uppfinnare och flygpionjär.) Flygplatsen byggdes på 1930-talet och är stadens äldsta och ligger inom dess gränser.

Den är belägen 7 kilometer öster om centrala Milano och används i huvudsak för inrikes och kortdistansflygningar. 9,7 miljoner passagerare flög år 2016 till och från flygplatsen. Sedan år 2001 tillåts endast inrikes eller internationella flyg inom EU.

Flygplatsterminalen erbjuder gratis WI-FI

Flygplatsterminalen har åtskilliga restauranger, butiker, banker och uttagsautomater, gratis WI-FI, bagageförvaring, valutaväxling och ett apotek. Det står även 3 800 parkeringsplatser till förfogande, både i parkeringsdäck och i det öppna, för kort- och långtidsparkering.

Milano Linate är belägen vid vägen Viale Enrico Forlanini och dess korsning med motorvägen A51 (avfart 6 Aeroporto Linate), vilken har förbindelse med stadens övriga motorvägar, så flygplatsen kan nås från alla vädersträck. Passagerare kan även ta sig med en lokalbuss från och till Piazza Duomo i stadens centrum samt med buss från andra platser i Milano. Bussar körs också från och till Monza, Brescia och flygplatsen Malpensa. Till Malpensa internationella flygplats är det omkring 47 kilometer.

Anpassade för funktionshindrade

Både Linate flygplats och Malpensa flygplats är helt anpassat till funktionshindrade personer och har fullt handikappsutrustade toaletter. En mottagning och ett hjälpcenter för handikappade passagerare, kallad ”sala Amica”, finns på båda flygplatserna.

Dessutom erbjuder dessa flygplatser en service som kallas för ”Via Milano Program card”. Det innebär att en passagerare som har två biljetter för olika flygbolag och som ska flyga till en annan destination efter att ha mellanlandat på Malpensa eller Linate, men som inte kommer vidare med det andra flygplanet under 24 timmar, erbjuds tillgång till ett snabbspår för att påskynda säkerhetskontroller, fri obegränsad WI-FI, en kupong värd 10 euro för att spendera i flygplatsbutiker med ett minsta köp på 40 euro och rabatt på Sheraton Malpensa Hotel (detta gäller för Malpensa internationella flygplats).

Förutom dessa tjänster får resenären en frukostkupong med en rabatt på 10 procent på Autogrill
Mat & Dryck (om resenären anländer före klockan 10.30) och en kupong för tillgång till VIP-loungen i terminal 1 för ett exklusivt pris.

Via hemsidan http://www.milanomalpensa-airport.com/en/services/digital-services/mobile-apps kan resenären även ladda ner en applikation för både Apples och Androids digitala plattformar, kallad för ”Milan Airports”. I appen ges information om flygplanen som avgår eller ankommer till de båda flygplatserna och ger resenären gratis nätsurf på dessa flygplatsers terminaler.

Tack vare applikationen Milan Airports får du som resenär push-meddelanden som håller dig informerad i realtid om avgångar och ankomster och dessutom, via en personlig sida, kan hantera ditt ViaMilano-programkort för att använda flygplatsernas parkering, snabbspåret vid förseningar, VIP-loungen och inköp av en bagageskyddsförpackning.