Coronaviruset – Vad man bör tänka på som resenär i Italien

I början på året upptäcktes ett nytt coronavirus i staden Wuhan i Kina. Viruset har under de senaste månaderna spridit sig från land till land, och nu finns det rapporterade fall över hela världen. I Kina har man sett den största spridningen av viruset, men även Italien, framför allt Norditalien, har drabbats hårt. 

Om man just nu reser i Italien, vad ska man då tänka på? Och hur ska man tänka kring inplanterade resor till Italien under de närmaste veckorna? 

OBS! På grund av det snabba händelseutvecklingen i Italien rekommenderar vi er att först och främst kolla Utrikesdepartementets information om Italien.

Sweden Abroad – Italien

Coronaviruset – vad man behöver veta

Det nya coronaviruset, eller Covid- 19 som det egentligen heter för att inte förväxlas med andra coronavirus, ger symptom som feber, hosta och besvär med andningen – men många känner bara av lättare förkylningssymptom. Många av de som smittas blir friska, men en liten grupp har blivit svårt sjuka och en ännu mindre grupp har avlidit av viruset. Idag finns det inget vaccin mot sjukdomen, men man kan behandla vissa av de symptom som viruset medför. När man har blivit smittad tar det ungefär två till fjorton dagar innan man upplever symptom. 

Coronaviruset i Italien

Italien ser just nu det värsta utbrottet av det nya coronaviruset i Europa. Spridningen sker främst i Norditalien i provinserna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto. Milano ligger i Lombardiet och staden har till stora delar stängt ner på grund av det nya virusutbrottet. I drabbade områden har vissa skolor och universitet stängt, så även sevärdheter. Evenemang, som fotbollsmatcher, andra sportevent, konserter och manifestationer har även stoppats. Många arbetsplatser, som inte anses som nödvändiga, håller även stängt för att minska smittorisken. Flera byar har dessutom infört förbud att resa både in och ut. På alla flyg som kommer in i Italien kontrolleras kroppstemperaturen på alla passagerare – detta gäller alltså både flyg som kommer från europeiska länder och länder utanför Europa. 

Om man befinner sig i Italien 

Om man som svensk befinner sig i Italien uppmanas man följa de lokala myndigheternas uppmaningar och råd, och följa utvecklingen i landet via media. Den svenska ambassaden i Italien uppdaterar även om reseinformation. 

Det effektivaste sättet att skydda sig från att bli smittad av det nya coronaviruset är med hjälp av god handhygien. Enligt rekommendationer ska man tvätta händerna noggrant, gärna under 30 sekunder, och ofta. Man ska även undvika att peta sig i ansiktet och komma i kontant med slemhinnor. Om man inte har tillgång till rinnande vatten och tvål kan man använda handsprit. Om man befinner sig i hårt drabbade områden kan det även vara bra att undvika stora folksamlingar och hålla avstånd till människor som är sjuka.  

Plan från Norditalien stoppas

Det svenska flygbolaget SAS har valt att stoppa alla sina flygningar till och från Norditalien från och med onsdagen den 4 mars. SAS flyger mellan Stockholm, Oslo och Köpenhamn och Milano, Bologna, Turin och Venedig. Alla resor mellan Skandinavien och Norditalien planeras att vara inställda till den 16 mars. Även andra flygbolag minskar sina flygningar till och från Norditalien. 

I dagsläget avråder inte UD, svenska Utrikesdepartementet, från resor till Italien. Däremot avråder de från resor till Kina och Iran, som även drabbats hårt av coronaviruset. Läget kan dock komma att förändrats snabbt, så om man har en resa inplanerad till Italien är det bra att uppdatera sig om den senaste informationen från UD. 

När du kommer hem från norditalien

Om man har varit och rest i de delar av Italien där viruset sprids ska man vara extra uppmärksam på om man upplever några av de symptom som förknippas med coronaviruset. Om man känner av hosta, feber och andningsbesvär ska man i första hand kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177. Man ska alltså inte uppsöka en akutmottagning eller vårdcentral utan att först ha fått en bedömning av Vårdguiden på grund av smittorisken. 

Detta bör du tänka på som resenär i Italien

  • Håll dig uppdaterad kring lokala myndigheters rekommendationer och råd
  • Följ utvecklingen i landet via media
  • Om du har en hemresa inplanerad – håll dig uppdaterad via ditt flygbolag
  • I dagsläget avråder inte UD från resor till Italien
  • Var uppmärksam på hosta, feber och andningssvårigheter
  • Vid hemkomst: kontakta Vårdguiden om du har symptom 
  • God handhygien är A och O för att undvika att smittas